Nya vd:n Max Hallén om att förvalta en kulturskatt

På nytt jobb Max Hallén blir vd för Astrid Lindgren Aktiebolag som ansvarar för förvaltningen och utvecklingen av Astrid Lindgrens verk. Han kommer närmast från produktionsbolaget Miso Film.
– Ett drömuppdrag, säger Max Hallén.

Nya vd:n Max Hallén om att förvalta en kulturskatt
Max Hallén. Foto: pressbild

Efter årsskiftet tillträder Max Hallén som vd för Astrid Lindgren Aktiebolag. Uppdraget är att sprida Astrid Lindgrens verk till nya generationer både nationellt och internationellt, samt att skydda det upphovsrättsliga material och den nationalskatt det är fråga om.

– Vi ser till att det sprids i rätt former och hela tiden nyanpassas till de generationer som efterlever henne. Det kan handla om adaptioner av böckerna till film, tv, spel och produkter.

Max Hallén har tidigare arbetat som bland annat förhandlings- och affärschef på Tv4 samt jobbat på H&M:s marknadsavdelning. Nu lämnar han vd-rollen på produktionsbolaget Miso Film för att ta sig an Astrid Lindgrens rättighetsportfölj.

– Jag är otroligt hedrad och jätteglad. Det är ett drömuppdrag i mina ögon, så jag är också lite stolt över att ha fått det, det känns jättekul.

Vad tar du med dig från din tidigare tjänst?

– Den här blandningen som filmbranschen har av att vara något som är högprofilerat både kulturellt och marknadsmässigt sett. Jag är van att jobba på det sättet, med ett anseende i skapandeprocessen kopplat till projekten, samtidigt som det är stora kostnader förenade med att göra film och tv och man behöver vara marknadsorienterad i alla beslut man fattar, säger Max Hallén.

Vad ser du för utmaningar?

– Det är en utmaning att hålla sig relevant och som man hela tiden behöver göra avvägningar kring. Det är otroligt viktigt att verken skyddas och bara exploateras på ett sätt som är förenligt med grundtanken och i linje med Astrid Lindgren önskat. Det är ju en unik tjänst på så sätt att Astrid Lindgren är en nationalikon och världsberömd, och samtidigt avliden sedan 21 år. Det är en speciell situation.

När det gäller rollen som vd generellt funderar Max Halldén mycket på i vilken utsträckning man ska låta folk pröva att lyckas på egen hand, respektive finnas där och hjälpa till.

– Jag tänker på hur man både ska kunna vara en plog och se till att andra människor har en upparbetad åker att gå på, och samtidigt se till att finnas där för dessa människor och låta ens medarbetare få testa saker utan att hela tiden gå längst fram. Låter man folk prova själva eller håller man i handen? Det är inte enkelt.

Vilket alternativ brukar du välja?

– Jag brukar försöka låta folk prova själva och finnas där för att hjälpa till om det behövs. Det är i grunden en fråga om effektivitet för mig, jag tycker om att vara effektiv och då har man inte alltid tid att vara inblandad i allt.

Astrid Lindgren Aktiebolag har funnits sedan 2005 och har i dag 16 anställda på kontoret i Stockholm. Nils Nyman, styrelseordförande och barnbarn till författaren, säger i en presskommentar att han är mycket glad över rekryteringen.

– Det känns fantastiskt bra att vi har lyckats rekrytera Max Hallén till den här tjänsten. Han har precis den erfarenhet, kompetens och personliga egenskaper som vi tror behövs för att lyfta vårt företag till nästa nivå, så att Astrid Lindgrens berättelser kan fortsätta att underhålla, trösta och inspirera nya generationer barn världen över.

Max Hallén tar över efter Cilla Nergårdh som bland annat kommer verka som styrelseledamot i bolaget. Han tillträder efter årsskiftet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.