Löftet för vår och sommar och till dig själv

Bloggen Många av oss börjar året med löften om nya goda vanor, men ofta tappar vi bort dem när vardagslivet tar över. Nu, när naturen vaknar och knopparna brister, kan vara ett bra tillfälle att återuppta några av dina löften, bloggar Anna Möller.

Löftet för vår och sommar och till dig själv
Låt årstiden inspirera till ett sommarlöfte, föreslår vår bloggare Anna Möller.

”Sommaren är en tid för att tänka långsamt, där allt tycks stanna upp och ge plats åt stillheten,” skriver Tomas Tranströmer. I helgen fick jag en stund över och njöt av sommarvärmen. Liggandes i lugn och ro, på en klipphäll med blicken mot den blå himlen, började mina tankar snurra. Tankar om livet, tacksamhet för dem som finns i min närhet men även tankar om arbetslivet. Jag mindes forskning som visar att reflektion kan leda till bättre beslut, smartare utveckling och nytt lärande. Första kvartalet i år har varit fullt av utmaningar, och ordet resiliens har dykt upp ofta, både när det gäller organisationer och ledare.

1. Reflekterande Ledarskap

Reflekterande ledarskap innebär att ledare regelbundet utvärderar sina beslut och handlingar, vilket kan förbättra deras ledarskapsförmåga och teamets prestation.

Enligt en artikel i Harvard Business School är kontinuerlig reflektion avgörande för att ledare ska kunna anpassa sina strategier och utveckla sitt omdöme​. Modellen ”reflection leadership” som består av awaraness – judgement – action där alla faser länkas med tid för reflektion.

2. Självreflektion och Självmedvetenhet

Självreflektion är en nödvändig byggsten för att utveckla självmedvetenhet, som i sin tur är en viktig del av emotionell intelligens och lärande. Att ställa frågor om sitt eget beteende och sina beslut hjälper individer att känna igen mönster och förbättra sina handlingar

Det skriver Dawn Kawamoto i Built In och summerar, att en av de viktigaste egenskapen duktiga ledare har, är förmågan till reflektion och självinsikt.

3. Reflektion i Arbetsbaserat Lärande

I arbetsbaserade lärandemiljöer används reflektion som ett verktyg för att omvandla konkreta erfarenheter till lärdomar. I vår tids kompetensbrist så blir lärande på arbetsplatsen så mycket viktigare. Gamla sanningar, som att man lär sig genom sina misstag, bekräftas i artikel skriven av Ruth Helyer för Emerald Insight.

4. Praktiska Fördelar med Reflektion

Reflektion hjälper medarbetare att hantera stress, öka sin resiliens och utveckla större tålamod och tolerans. Detta leder till att de blir mer effektiva i sina roller och kan hantera komplexa situationer bättre. Enligt Dawn Kawamoto är det inte enbart för ledare att ha tid för reflektion utan för oss alla, medarbetare som ledare samt mer resilienta.

Dags för ett sommarlöfte?

Hur kommer du att ta tillvara på den tid vi nu är i, när lönerevisioner, utvecklingssamtal och justerade verksamhetsplaner är genomförda? Vilka planer har du för att säkerställa att både du och din organisation ges tid för reflektion?

Kan det vara dags att skapa ett sommarlöfte? När livet är ljuvligt påtagligt, grönskan är intensivare än någonsin och solstrålarna värmer, är det den perfekta tiden att etablera nya, gynnsamma vanor. Dessa vanor kan vara fördelaktiga både för dig och din verksamhet, i kontrast till att bara kämpa hårdare.

Kan vi motstå stressen för allt som ska göras, och helst innan midsommar? Vad är viktigast, att hinna med eller kanske skapa förutsättningar för att göra bättre? Reflektion kan leda till insikter och framsteg som annars skulle förbli oupptäckta och dessutom blir vi något klokare på vägen.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.