Kommuner med högst andel skattepengar från småföretag

Affärerna Sveriges småföretag och deras anställda är de som via skatteintäkter bidrar mest till välfärden i landets kommuner. Hela 28 procent av de totala kommunala skatteintäkterna genereras av småföretagen. Det visar rapporten Välfärdsskaparna 2023 som tas fram av Företagarna vartannat år.

Kommuner med högst andel skattepengar från småföretag
Om småföretagen försvinner innebär det lägre kommunala skatteintäkter. Foto: Adobe Stock

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att det är de mindre företagen som skapat fyra av fem nya jobb i Sverige under de senaste 30 åren. Men jobben som skapas genererar inte bara lön till anställda utan ger också avkastning till allmänheten via den kommunala inkomstskatten som används för att bygga och förbättra välfärden i landets alla kommuner.

– Skattepengarna från Sveriges småföretag och deras anställda gör det möjligt för kommunen att bygga och underhålla våra gator, vägar och parker. Det är också pengar som ser till att våra barn har tillgång till idrottsanläggningar, skolor och biblioteket, säger Martin Daniels, statistiker på Företagarna.

Men det ekonomiska läget har inneburit ett hårt slag för landets småföretagare. Många driver tjänsteföretag som drabbats särskilt hårt av inflation och minskad köpkraft. Om småföretagen försvinner innebär det lägre kommunala skatteintäkter och därmed mindre pengar för våra politiker till att upprätthålla välfärden i landets kommuner.

– Vår rapport visar att småföretagen kommer vara avgörande för landets ekonomiska återhämtning efter krisen. Nu krävs rätt politiska reformer för att få i gång ekonomin och därmed även uppnå en långsiktig hållbar finansiering av välfärden i våra kommuner, menar Martin Daniels.

Läs hela rapporten här

Företagarna anser att det finns gott om politiskt beslutade hinder som hämmar företagarnas jobb- och välfärdsskapande. ”Företagarfientliga lagar, skatter och byråkrati kan sätta käppar i hjulet på de mest orimliga sätt eftersom politiker inte satt sig in i vilka konsekvenser deras beslut får i slutändan”, menar de.

– Politiker och tjänstemän i kommunerna behöver ha kunskap om de lokala företagens betydelse, och ständigt arbeta med att förbättra och förenkla för företagare, säger Erik Östman, expert inom regelförenkling och lokalt företagsklimat.

Resultat – kommuner med högst andel kommunala skatteintäkter från småföretag

1.                         Åre – 42%

2.                         Sorsele – 41%

3.                         Österåker – 40%

4.                         Värmdö – 38%

5.                         Härjedalen – 38% 

Resultat – kommuner med lägst andel skatteintäkter från småföretag

1.                         Oxelösund – 20%

2.                         Oskarshamn – 20%

3.                         Fagersta – 21%

4.                         Skövde – 21%

5.                         Umeå – 22%

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.