Jeanette Gustafsdotter får vd-uppdrag för Helsingborgs kulturliv

På nytt jobb Tidigare kulturministern Jeanette Gustafsdotter blir vd för kultur– och evenemangsbolaget Helsingborg Arena och Scen AB.
– Jag har lång erfarenhet som ledare så det känns helt rätt, säger Jeanette Gustafsdotter.

Jeanette Gustafsdotter får vd-uppdrag för Helsingborgs kulturliv
Jeanette Gustafsdotter. Foto: Mattias Berglund/Helsingborg Arena & Scen AB

Med tio års erfarenhet som vd för Tidningsutgivarna och en bakgrund som kulturminister i Magdalena Anderssons regering tar Jeanette Gustafsdotter över som vd för Helsingborg Arena och Scen AB, som innefattar flertalet kulturverksamheter i Helsingborg. Hennes senaste uppdrag var som institutionschef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (Arbark).

– Det känns fantastiskt, jag är glad och tacksam men också ödmjuk inför uppdraget. Jag har ju den bakgrunden och lång erfarenhet som ledare så det känns helt rätt. Det och att jag har jobbat för kulturens förutsättningar är två delar som jag tar med mig in i det här, säger Jeanette Gustafsdotter.

I bolaget ingår bland annat Helsingborgs stadsteater, Helsingborgs Symfoniorkester & Konserthus, Helsingborg Arena samt Sofiero slott och slottsträdgård. Verksamheterna sysselsätter omkring 200 medarbetare och ägs av Helsingborgs stad.

Vad ser du för utmaningar?

– Det är för tidigt att säga, men jag kommer ha en grupp av ytterst professionella verksamhetschefer som jag ser fram emot att jobba nära och samarbeta med. Som vd tror jag alltid man hittar stöd genom att jobba nära medarbetarna, se saker genom deras ögon och ta med sig deras kloka medskick. Det är otroligt viktigt att jobba som ett team.

Vad skulle du säga att du har för ledarstil?

– Jag är väldigt rak i kommunikationen och positiv. Det vill säga, jag vågar testa nytt och tycker det är viktigt att ha kul på jobbet, men är det obekväma beslut som måste tas försöker jag vara så rak som möjligt.

Uppdraget innebär en flytt till hennes skånska rötter. Själv är hon uppvuxen i Furulund utanför Lund, men hennes föräldrar kommer från Helsingborg där hon fortfarande har släkt.

– Det blir lite omvänt för mig, jag har alltid pendlat ner till Skåne för att hälsa på. Min relation med Helsingborg är god och de här kulturinstitutionerna jag ska leda känner jag väl till och har besökt många gånger, säger Jeanette Gustafsdotter.

Både stadsdirektören Carina Leffler och styrelseordförande Krister Azelius säger i ett pressmeddelande att de är nöjda med rekryteringen.

– Med Jeanette som vd kommer vi fortsätta flytta fram bolagets position och vikten av det våra olika verksamheter producerar, säger Krister Azelius.

Jeanette Gustafsdotter tillträder 21 januari nästa år.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.