Hemarbetare vill ha mer hälsostöd av chefen

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning visar att mer än en av tre arbetstagare anser att distansarbetet påverkat arbetsgivarens engagemang när det kommer till att skapa en hälsofrämjande arbetsplats. Det man främst vill ha är uppmuntran till är att ta fler raster, få mer fysisk aktivitet samt bättre stöd för fysiska arbetsmiljöer. Dessutom menar nästan varannan arbetande svensk att de har fått ergonomiska problem av hemarbetet.

Hemarbetare vill ha mer hälsostöd av chefen
46 procent av svenskarna upplever att de har fått ergonomiska problem, som muskel eller ledvärk, på grund av hemarbetet. Foto: Adobe Stock

Sedan covid-19 bröt ut har majoriteten av svenskarna tvingats arbeta hemifrån. Men hemarbetet gör att många chefer förändrat engagemanget i de anställdas hälsa. Enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WW ViktVäktarna svarar 36 procent att de behöver mer hälsostöd. 32 procent av dessa vill uppmuntras till sundare arbetstider samt till att ta fler raster under dagen. Nära var fjärde (24 %) önskar mer stöd i sin fysiska arbetsmiljö och lika många vill bli inspirerade till mer fysisk aktivitet. Det är främst kvinnor som vill ha hjälp att röra på sig mer. 27 procent av kvinnorna jämfört med 20 procent av männen uppger detta.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Som arbetsgivare har man ett ansvar i att se till att sin personal mår bra på jobbet, oavsett om man arbetar på kontor eller hemifrån. Distansarbete leder ofta till mer stillasittande, vilket ökar risken för bukfetma, värk och sjukdom. Att uppmuntra sina anställda till rörelsepauser och en hälsosam kost kommer att bidra till en starkare företagskultur och en personalhälsa som gynnar alla parter, både nu och i framtiden, säger Marie Wallenrodd, affärsutvecklingschef på WW ViktVäktarnas företagstjänst Wellness at Work.

46 procent av svenskarna upplever att de har fått ergonomiska problem, som muskel eller ledvärk, på grund av hemarbetet. Flest (27 %) säger att de har fått ryggont, medan 23 procent svarar att det är nacken som spökar. Den tredje mest vanliga arbetsrelaterade besväret är axlar med 18 procent.

Distansarbetet har även påverkat hemarbetarnas stressnivåer. Fler än en av fem (22 %) uppger att de känner sig mer stressade nu än innan pandemin. Samtidigt svarar en av tre (33 %) att de upplever mindre stress när de får arbeta på distans.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.