Grit – så utvecklar du den som vd

Grit Grit är ett begrepp som det talas alltmer om i olika sammanhang. Det är grit som får människor, företag och organisationer att nå högt uppsatta mål. Men det räcker inte med en enda person som har denna drivkraft, utan det behövs ett helt team med grit.

Grit – så utvecklar du den som vd
Att arbeta och utveckla sin grit har stora fördelar om man vill nå framgång. Foto: Stock Adobe.

Begreppet grit utvecklades av den amerikanska forskaren Angela Lee Duckworth. Hon hade lämnade ett statusfyllt och välbetalt konsultjobb och började i stället undervisa sjundeklassare i matte i en av New Yorks kommunala skolor. Angela Lee Duckworth insåg snabbt att IQ inte var det enda som skilde de framgångsrika eleverna från de som det gick sämre för. I stället var det något som hon valde att kalla grit.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Hon beskriver grit som en blandning mellan uthållighet, att hålla fast vid långsiktiga mål, att vara självdisciplinerad och inte ge upp trots motgångar. Och grit kan både stimuleras och utvecklas, till exempel genom att fokusera på drivkrafterna hos människor, formulera ett tydligt långsiktigt mål och skapa en förberedelse på att det kommer vara ansträngande att nå dit, berättar Mathias Bönnemark, vd för managementkonsultbolaget Qeep Sverige

Som personligt exempel på grit tar han något som hände honom 2010 mitt i ett hektiskt arbetsliv i konsultbranschen.

Mathias Bönnemark betonar att grit i sig inte leder till framgång om vi arbetar på fel sätt.
Mathias Bönnemark betonar att grit i sig inte leder till framgång om vi arbetar på fel sätt. Mathias Bönnemark betonar att grit i sig inte leder till framgång om vi arbetar på fel sätt.

– Jag drabbades av en form av leukemi som är mycket aggressiv initialt där det finns goda prognoser att bli helt frisk och risken för återfall är väldigt liten. Jag satte då upp ett tydligt mål som gick ut på att leva och inte bara överleva. Jag hade många målbilder som jag arbetade mot. Bokade stuga för skidsemester, bokade dyra biljetter för fotboll mellan Milan och Inter i Italien, planerade aktiviteter med döttrarna och allt detta under min tuffaste behandlingsperiod. Och det gick vägen genom ett teamwork med bland andra familjen och läkare.

Gäller att hitta sin passion

Mathias Bönnemark konstaterar att grit handlar om att hitta sin passion i livet och söka sitt personliga skäl till att fortsätta framåt, aldrig sluta öva och att se varje misslyckande som ett tillfälle att lära.

– Jag har själv en bakgrund inom idrotten, både som aktiv och i olika styrelser. Där är det ingen konstigt med att sätta mål som man sedan tränar hårt för att uppnå. Men i företagsvärlden är det inte lika självklart säger han.

I den svenska företagshistorien finns ändå många goda exempel på grit.

– Det man ska vara medveten om är då att framgångsrika företag som exempelvis Volvo, Ericsson, Asea, Tetra Pak och Ikea inte bara bygger på en enda persons grit utan att det alltid handlar om ett team vars framgång inte skedde över natten eller utan utmaningar.

Mathias Bönnemark betonar att Grit i sig inte leder till framgång om vi arbetar på fel sätt

– Och att förändra sitt arbetssätt, att förändra synen på vad som är möjligt kräver ofta både mod och hjälp från någon annan. Det är motivationen som ger framgång och som slår både IQ och talang.

Måste förändra sina mönster

Det räcker inte alltid att anstränga sig mer.

– Ofta måste man förändra sina mönster och hur man tänker. Dårskap är ju trots allt definierat som att göra samma sak om och om igen i tron att resultatet ska bli annorlunda. Att sätta nya mål och höja ribban ger förmodligen inte något resultat om vi fortsätter att jobba på samma sätt. Hur mycket grit det än finns.

Ofta får man höra att målen inte nåddes för att de var för högt satta.

– Men i grund och botten handlar det om att lista ut hur man når målen, oavsett hur höga de är. Att hitta vägen framåt. Vilket i de flesta fall kräver att organisationen utvecklar sitt sätt att arbeta.

Ökningen av informationsmassan i samhället är exponentiell. Och därmed är den kraftigare än vad vi kan föreställa oss.

– Vad som däremot inte utvecklats exponentiellt är vår hjärna. Den är i mångt och mycket likadan som den var när vi jagade mammutar och samlade nötter för 200 000 år sedan. Med andra ord kan vi bara ta in och processa en bråkdel. En enskild person kan inte ha all kunskap. Inte ens en bråkdel av den. Därför behöver vi hjälp av varandra. Vi behöver ett team av hjärnor fyllda med grit, avslutar Mathias Bönnemark.

Fakta

5 tips för att utveckla din grit

  1. Sätt upp tydliga och utmanande mål (stretch-targets).
  2. Berätta för din omgivning om dina mål.
  3. Följ upp dina mål ofta (var eller varannan vecka) och ta hjälp av din omgivning (kollegor, vänner, familj, coach med flera).
  4. Träna ditt förhållningssätt och mindset till en positiv tilltro så att du vågar utmana dig själv och berätta för dig själv att det är ok att fallera – det visar bara att du försöker något nytt. Misslyckande är en viktig del för att utveckla grit.
  5. Beröm dina ansträngningar, strategier och val – inse att det kommer ta tid. Våga tänka stora tankar och fokusera på det du kan kontrollera – sluta aldrig försöka.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.