Framgångsrika AI-lösningar måste bygga på tillit

Digitalisering De företag och organisationer som har förmåga att skapa tillit i sina AI-lösningar blir framtidens vinnare. Det menar Anna Felländer, medgrundare av nyinvigda AI Sustainability Center i Stockholm, som ska forska och förmedla insikter kring AI ur ett etiskt och hållbart perspektiv.

Framgångsrika AI-lösningar måste bygga på tillit

Den digitala revolutionen ger många fördelar som påverkar våra dagliga liv. Men samtidigt kan den växande användningen av personuppgifter och smarta AI-lösningar leda till etiska risker som kan vara svåra att överblicka.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Ett exempel är fjolårets Facebookskandal då över 50 miljoner användare fick sin privata information och aktivitet från sajten insamlad av det externa analysföretaget Cambridge Analytica.

– Den tekniska utvecklingen går så snabbt och vinsterna är så förföriska att det är lätt att oavsiktligt snubbla i en fallgrop. Längs vägen med målvariabler som ökad försäljning och fler ”clicks” tar de självlärande algoritmerna egna beslut som är svåra att övervaka och styra, säger Anna Felländer.

Dessutom befinner sig AI än så länge i en slags regulatorisk gråzon, konstaterar hon. Dataskyddsförordningen GDPR exempelvis ger inget fullständigt skydd för individen, utan riskerar snarare att invagga oss i en falsk trygghet.

– Hittills har forskningen kring AI mest varit inriktad på ingenjörsdelen och de nya smarta tjänster som går att utveckla med hjälp av algoritmerna. Den humanistiska sidan saknas där man lyfter fram AI i en bredare kontext, konstaterar Anna Felländer.

Samverkan akademi och näringsliv

I mitten av januari invigdes AI Sustainability Center i Stockholm för att, som Anna Felländer uttrycker det, ”göra en genomlysning av AI med en etisk lins”. Bakom centret står KTH, Karolinska Institutet, Lunds universitet, Umeå universitet och Linköpings universitet samt företag som Atomico, Bonniers, Cirio, Microsoft, Telia och publika aktörer som Skatteverket med stödfinansiering från innovationsmyndigheten Vinnova.

Läs även: ”Få kommer undan digitaliseringen.”

Centret är först i världen med att sätta in AI i ett etiskt och hållbart sammanhang, både praktiskt och teoretiskt, enligt Anna Felländer, som är medgrundare tillsammans med Elaine Weidman Grunewald:

– Det här är frågor som inte kan lösas av ett enskilt företag eller en regering. Det kräver samverkan från flera olika aktörer och ett tvärvetenskapligt angreppssätt med hänsyn till såväl samhällsekonomiska, juridiska, sociala som etiska aspekter, säger Anna Felländer.

Målet är att centret ska bli världsledande inom sitt område genom att forska, utveckla och förmedla insikter, riktlinjer och strategier kring etik och hållbarhet. Den kunskap som utvecklas vid centret ska sedan kunna användas av företag och organisationer som vill undvika fallgropar och skapa tillit i sina AI-lösningar.

– I den här datadrivna eran är tillit den absolut främsta framgångsfaktorn. Och för att skapa tillit krävs att man hanterar individens data på ett etiskt, hållbart och ansvarsfullt sätt. De företag och organisationer som gör det kommer att vinna kundernas förtroende, betonar Anna Felländer.

Förutom sitt engagemang i AI Sustainability Center är Anna Felländer affilierad fakultet på Kungliga Tekniska Högskolan, styrelseledamot i startup-bolag och rådgivare i digitaliseringsfrågor.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.