Energi och själfullhet på Förändringsledningsdagen

Förändringsledningsdagen Förändringsledningsdagen i Stockholm den 3 mars bjöd på inspiration, praktisk vägledning och insikter genom personlig fördjupning. Att skapa förutsättningar för andra att kliva fram, involvera från början, fånga upp det som medarbetare gör bra, och att utöva ett empatiskt ledarskap var några av de råd som förmedlades.

Energi och själfullhet på Förändringsledningsdagen

Förändringsledningsdagen började med Joakim Ahlström från Real8 som fick de 340 deltagarna att möta, lyssna till och spegla varandra. Rummet fylldes med energi och förändringsvilja. Plus själfullhet – en grupp sammanfattade känslan som ”fred på jorden”.

Joakim Ahlströms manifesterande av viktiga principer bakom förändringar baserades på de tre stegen Connect, Align och Commit. Vi behöver vara sedda själva för att bli trygga och kunna skapa en samsyn med andra på ett sätt som leder till aktivitet.

– Kvalitet i våra handlingar har att göra med övertygelse, sa Joakim Ahlström, som också skickade med ett råd till chefer att mana fram modet att inte leda, och i stället skapa rätt förutsättningar för andra att kliva fram.

Anna Rusberg

Nästa talare var Anna Russberg, psykolog, erfaren ledare och konsult, som gärna arbetar direkt med styrelsen i en organisation. Hon konstaterade att organisationer ofta lägger för mycket resurser på ”aktiverare”, till exempel instruktioner, mail, arbetsbeskrivningar etc. Detta driver dock inte beteende tillräckligt väl.

– Utnyttja inlärningspsykologin och låt positiva konsekvenser av beteenden bli tydligare. Återkoppling ska vara inbyggd i systemet, sa Anna Russberg, som lyfte fram kunskaperna från spelskapare och gamification som förebilder när det gäller positiv återkoppling.

Therese Treutiger.

Microsoft lämnade silotänkandet
Therese Treutiger, vice VD på Microsoft beskrev företagets resa på ett produktorienterat silotänkande till en kundtillvänd organisation som styrs till stor del av värderingar och en handfull globala mål, snarare än de närmare 50 nyckeltal som tidigare användes.

– Detaljstyrningens tid är förbi. Nu gäller det att skapa team som kan fatta egna beslut. Det innebär också att ledare måste släppa något av sin egen position. Ett empatiskt ledarskap blir allt viktigare – fråga ”Hur mår du?” i stället för ”Hur går det?”

Misstag och lärdomar ger framgång

Ett urval av sina bästa misstag bjöd Pontus Bodelsson på, enligt principen att misstag och lärdomar tillsammans skapar framgång.

– Ett exempel är när jag som ny VD för Nationalencyklopedin sprang ifrån organisationen genom att driva igenom ett webbutvecklingsprojekt för snabbt. Systemet kraschade och vi fick göra många straffrundor för att komma på spåret igen, berättade han.

Pontus Bodelsson

Efter lunch gick dagen in i en verktygsfokuserad fas. Konsulterna Anneli Angeling och Olle Tullstedt från Frontit var guider på en ”helikoptertur” över nio modeller för förändringsledning, uppdelade i huvudkategorierna instruerande respektive förklarande. Därefter kunde deltagarna välja att fördjupa sig i Adkar, Kotter eller Förändringens fyra rum i tre parallella spår.

Mixa rätt hormoncocktail
Dopamin, oxytocin, serotonin, endorfin och kortisol – hormoner var temat för siste man ut på Förändringsledningsdagen, David JP Phillips.

– Varje dag när du kliver ur sängen kan du välja vilken cocktail av hormoner du ska blanda. Receptet för att skapa mer serotonin är till exempel att vara mindre självkritisk, ge komplimanger till andra och njuta av stunden. Då får du bättre självförtroende och blir mer öppen och social, menade han.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.