Agilitet är kanske inte längre det hetaste modeordet inom näringslivet. Men andemeningen, som är flexibilitet, lever kvar i allra högsta grad. Det gäller inte minst trenden med hybridarbete. Om företag ska kunna hantera att medarbetare jobbar omväxlande i hemmet och på kontoret krävs flexibilitet vad gäller arbetsvillkor, mötesstruktur, ledarskap, teknikstöd, med mera.
Andra omständigheter som ökar kraven på flexibilitet är en allt svårare rekrytering, nya affärsmodeller, konsoliderade marknader, accelererad digitalisering och förändringar i samhället. Här kan HR-avdelningarna bidra, genom att leda välbehövligt förändringsarbete. Frågan är hur de ska bli mer flexibla.
Lena Backlund som är marknads- och kommunikationschef på SD Worx i Sverige framhåller tre viktiga strategier för flexibel HR: att underlätta samarbete mellan avdelningar, individanpassning och nya digitala lösningar.
– Det handlar om att använda nya digitala lösningar, och samtidigt lägga mer betoning på mänskliga kontakter, till exempel under onboarding och rekrytering, samt när medarbetare slutar, säger Lena Backlund.
Läs mer: 7 tips för lyckad HR-digitalisering
En smidig HR-funktion bidrar till att ta bort gränserna mellan avdelningar i en organisation. Det blir allt viktigare i takt med att det blir svårare att rekrytera kompetenta medarbetare. Med avdelningar som samarbetar bättre blir det enklare att utnyttja den kompetens som finns i en organisation. Interna marknadsplatser, eller kompetensplattformar, underlättar genom att säkerställa optimal matchning mellan tillgänglig kompetens, intern och extern, och de behov som finns.
För att lyckas bättre med rekrytering, och för att behålla medarbetare, blir individanpassning extremt viktig. Det gäller kanske särskilt för yngre medarbetare. I dag har potentiella medarbetare större valmöjligheter vad gäller jobb och kan lägga stor vikt vid saker som är viktiga för dem, till exempel flexibla arbetsvillkor, arbetstider, arbetsmiljö och möjligheter att arbeta deltid.
Behoven av bättre samarbete och mer individanpassning kan till stor del tillfredsställas med nya digitala lösningar som underlättar kommunikation. Ett enkelt exempel är att en HR-avdelning använder tjänster som håller reda på att personliga meddelanden som ”glöm inte att bestämma när du vill ta semester” och ”den här kursen verkar intressant för din del” bör skickas till en anställd.
Även mer avancerade digitala tjänster för dataanalys bidrar, inte minst för att få insikter om vilken kompetens och vilka färdigheter som finns tillgängliga. Med en klar bild av anställdas kompetens kan de bidra på bästa sätt. Det förenklar också att ge stöd för anställdas utveckling och karriärplanering. I allra bästa fall leder det till ökad motivation och förbättrat samarbete på en arbetsplats.
– Det är dags att lämna ett fragmenterat landskap bestående av olika HR-lösningar, och i stället använda heltäckande lösningar i form av integrerade digitala system. Med tiden leder det till ökad digital mognad, vilket underlättar att vara flexibel, sammanfattar Lena Backlund.