Familjeföretagens osynliga styrka – generationsskiften

Krönika När ett familjeföretag genomför ett generationsskifte på rätt sätt händer något intressant – istället för att tappa fart, får verksamheten ofta en skjuts framåt. I utmaningarna finns unika möjligheter, skriver krönikören Sanna Arnfjorden Wadström.

Familjeföretagens osynliga styrka – generationsskiften
Foto: Peter Knutson/Stock Adobe

Svenska familjeföretag är mer än bara bolag – de är stabilisatorn i vår ekonomi. De skapar jobb, driver utveckling och håller lokala samhällen levande. I många fall har de en avgörande roll för mindre orter ute i landet. Vad som ofta förbises är att företag som genomför ett generationsskifte på rätt sätt inte bara överlever – de får ofta en långsiktig tillväxtskjuts och blir starkare.

Sinfs Underleverantörsbarometer visar att 63 procent av företagen planerar att genomföra ett ägarskifte inom tio år – och hela 44 procent inom tre år. Samtidigt visar Företagarnas rapport att över 50 000 företag i Sverige leds av personer över 65 år, företag som sysselsätter 200 000 medarbetare. Det är en stor omställning som väntar – men den behöver inte innebära risker. Tvärtom kan ett generationsskifte bli en möjlighet att modernisera, utveckla och skapa långsiktig tillväxt.

Statistiken är tydlig: rätt skött innebär generationsskiftet en tillväxtmöjlighet snarare än en risk. När ett företag skiftar ägare på ett genomtänkt sätt sker en naturlig föryngring, där den äldre generationens erfarenhet och djupa kundrelationer möter den nya generationens digitala kunnande och moderna affärsperspektiv. Det skapar en dynamik som driver företaget framåt och ofta leder till:

  • Ökad långsiktig tillväxt
  • Förbättrad lönsamhet över tid
  • Större stabilitet och bättre anpassningsförmåga
  • Lägre personalomsättning tack vare en stark företagskultur.

Trots de tydliga fördelarna visar Företagarnas rapport att hälften av de företag som står inför ett ägarskifte saknar en tydlig plan för hur övergången ska genomföras. När generationsskiftet skjuts upp eller hanteras utan en tydlig strategi kan det leda till interna konflikter, tappad kompetens och i värsta fall företagsnedläggning eller konkurs. Genom att förbereda sig i god tid och arbeta aktivt med en genomtänkt process kan dessa risker minimeras och företagets framtid säkras.

Forskning från Högskolan i Skövde visar att de företag som funnits länge och plötsligt börjar växa efter en lång stabil period ofta är familjeföretag som generationsskiftat.

Familjeföretag har samtidigt en unik styrka. En vanlig fördom är att de är känsliga för skiften, men forskning visar att familjeägda bolag ofta är mer motståndskraftiga i lågkonjunkturer och har högre kundlojalitet än börsnoterade bolag. De bygger starka och långsiktiga relationer med både kunder och leverantörer och har ett långsiktigt synsätt som gör dem stabilare över tid.

Detta återspeglas också i statistiken. Forskning från Högskolan i Skövde visar att de företag som funnits länge och plötsligt börjar växa efter en lång stabil period ofta är familjeföretag som generationsskiftat. Generationsskiften handlar alltså inte bara om att bevara verksamheter – de är en motor för sysselsättning och långsiktig tillväxt i Sverige.

Med tanke på att stora mängder svenska företag planerar att genomföra ett ägarskifte inom några år, står vi inför en avgörande period. Nu är det dags att se generationsskiftet som en strategisk affärsmöjlighet.

Familjeföretagen har byggt Sverige – och med rätt stöd och planering är det ett utmärkt sätt att skapa ett lyft i verksamheten in i framtiden.

Sanna Arnfjorden Wadström är generationsskiftesstrateg, rådgivare och föreläsare, skapare av Ägarskifta Sverige, och fd vd för Sinf.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.