2024 har hittills varit ett kämpigt år för småföretagare, och konkurserna har legat rekordhögt. I juli gick 728 företag i konkurs, vilket är högsta antalet konkurser i juli månad sedan 1996 och en ökning med 14 procent jämfört med juli 2023.
Expertens bästa tips för att undvika konkurs
Ekonomistyrning Konkurserna ökar och hittills i år har över 7 000 bolag drabbats. Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt, ger sina bästa råd till företagare i tuffa tider.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Hittills i år har 7 135 företag med 18 042 anställda gått i konkurs, en ökning med 31 procent av antalet företagskonkurser och en ökning med 46 procent av antalet berörda anställda jämfört med motsvarande period 2023.
Marie Karlsson-Tuula, som är professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet, ser flera orsaker till det höga antalet konkurser.
– Dels är det de stora ekonomiska stöd som staten betalade ut till företagen under pandemin. Kriget i Europa som i sig medförde ökade kostnader. Men det är även den då stigande inflationen och de höga el- och bränslepriserna samt höjda räntor som medförde betalningssvårigheter inte bara för företagen utan även för privatpersoner, säger hon.
Ta tillbaka kontrollen
Dessa är saker som ligger utom vår kontroll och som är svårt att skydda sig mot menar Marie Karlsson-Tuula. Men det finns vanligtvis också saker som hade kunnat undvikas och skydda företaget mot en konkurs.
– Man kan till exempel ha ingått betungande långvariga hyresavtal som är svåra att omförhandla. Det finns även andra avtalstyper som man kanske måste försöka omförhandla för att få ner kostnaderna och se över antalet anställda.
Hur ska man som småföretagare tänka i tuffa tider?
– Styrelsen i bolaget måste ställa de besvärliga frågorna. Om företaget är i ekonomisk knipa kontakta de stora fordringsägarna, borgenärerna, och förhandla fram en eventuell nedsättning av fordringsanspråken. Se till att alltid en extern revisor eller ekonom gör en översyn av kassaflödet en gång i månaden. Då kanske det finns möjlighet att redan tidigt agera.
Fakta
Sex frågor att ställa sig i tuffa tider:
- Vad sysslar vi med, gör vi rätt saker?
- Hur ser produktionen ut, är produkterna efterfrågade på marknaden?
- Ska vi förändra produktionen?
- Vilka betungande avtal har vi och kan de omförhandlas?
- Behöver vi se över antalet anställda?
- Har efterfrågan sjunkit, vad kan det bero på?
Ljusare augusti
Det finns dock ljusglimtar i mörkret. Antalet konkurser i augusti 2024 var fortsatt högt jämfört med tidigare under 00- och 10-talet, men minskade alltså jämfört med 2023. Minskningen gällde de flesta branscher och knappt hälften av Sveriges län. Samtidigt har inflationen och räntorna gått ner liksom el- och bränslepriserna.
Viktigast att tänka på för småföretag är att göra en ordentlig ekonomisk genomlysning av företaget och dess kassaflöde så att man, i god tid, kan åtgärda eventuella ekonomiska problem.
– Ju tidigare detta görs ju bättre är det. Företaget kan ansöka om att inleda en företagsrekonstruktion för att återfå livskraften i företaget. Det innebär att man såväl gör en rekonstruktion i sak som en finansiell rekonstruktion och därmed kan företaget återfå lönsamheten och drivas vidare, säger Marie Karlsson-Tuula.
Vad är dina bästa tips till företagare i tuffa tider?
– I tuffa tider bör man göra en ordentlig genomlysning av orsakerna till den ekonomiska situationen i företaget. Många är rädda för att bolaget ska bli försatt i konkurs och man vill inte gå på sin egen begravning. Man bör be om råd och inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som att allt är som vanligt. Det är inte skamligt att ha ekonomiska problem. Jag har forskat en del i amerikansk konkursrätt och i USA är det inte fult att gå i konkurs utan det uppfattas mer som en merit. När man startar upp på nytt har man mer erfarenhet och har ökat kunnandet om vad man inte ska göra, säger Marie Karlsson-Tuula.