Tydlig ägarroll gynnar både bolag och samhälle

Ägarskolan del 1 Kompetenta ägare gör företagen mer framgångsrika, menar Agneta Olsson, managementkonsult och specialiserad på ägarstyrning. Häng med på hennes ägarskola i tre delar!

Tydlig ägarroll gynnar både bolag och samhälle
Agneta Olsson. Foto: Emmy Jonsson

Svenskt näringsliv består till drygt 98 procent av ägarledda företag, det vill säga bolag där ägarna är aktiva i den dagliga verksamheten. Men vad är hemligheten att vissa lyckas väl, medan andra står och stampar trots höga ambitioner?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Svaret börjat med ägaren, fastslår Agneta Olsson, som är huvudförfattare till boken ”Ägarguiden – utveckla din ägarkompetens”.

– Det finns mängder av litteratur om ledarskap och styrelsearbete. Men när det kommer till ägarrollen lyser både litteratur och utbildningar med sin frånvaro – trots att det är den roll som har störst inverkan på bolagets framtid, säger hon.

Kraftigt disruptiva förändringar

I den här första delen av Ägarskolan ligger fokus på just ägarrollen. Varför har den blivit så viktig? Vad innebär den? Vad kännetecknar en ansvarsfull ägare?

Enligt Agneta Olsson, som har en bakgrund som ledare i flera organisationer som ICA, Santa Maria och Coop och senast som vd för Almi Väst, är det flera samverkande faktorer som riktat strålkastarljuset mot ägarrollen. Framförallt har det att göra med att vi lever i en tid som präglas av kraftigt disruptiva förändringar. Ägare med hög kompetens är då bättre rustade att navigera i denna komplexitet och bidra till företagets utveckling.

– Dels har det att göra med den ökande globaliseringen som skapat en större marknadskomplexitet; det ställer helt andra krav på ägare än för fem år sedan. Dels har vi ett teknologiskifte av aldrig tidigare skådat slag pådrivet av AI; det innebär möjligheter som ägare behöver sätta sig in i för att det ska bidra till bolagets utveckling, säger hon.

Som ägare gäller det också att vara observant på det ökade internationella ägandet.

– Internationella ägare har fått upp ögonen för svenska bolag. Men där är det viktigt att man som svensk ägare kan möta upp, men också försäkra sig om att det är rätt typ av länder som står bakom investerarna så att inte ägandet förflyttas i oönskad riktning, förklarar Agneta Olsson.

Därtill kommer flera nya riskfaktorer som påverkar ägandet. Det handlar om allt från hot om nya pandemier till kriminell brottslighet som äter sig långt upp i näringslivskedjorna, inte minst inom offentlig verksamhet, vilket ställer höga krav på god ägarstyrning.

– Sist men inte minst behöver vi både en monetär och planetär hållbarhet för att överhuvudtaget kunna bibehålla en planet att äga på. Som ägare behöver man förstå hur viktigt detta är för framtida generationer, säger hon.

Agneta Olsson är ledare, författare, föreläsare, utbildare och grundare till Chair Management. Hon är specialiserad på ägarfrågor och aktuell med boken ”Ägarguiden”. Foto: Emmy Jonsson

Peka ut riktningen

Allt detta är omvärldsfaktorer som förändrats i snabb takt och som ställer höga krav på ägaren, som i sin tur tillsätter styrelse och vd. För att kunna driva sitt bolag framgångsrikt och hållbart krävs därför att man som ägare accelererar sin kompetens.

Bland det viktigaste i ägarrollen är att vara tydlig och kunna peka ut en riktning för vad man vill med sitt bolag på fem – tio års sikt, helst manifesterat i ett ägardirektiv. Och för att kunna sikta långt fram krävs ett omvärldsperspektiv kombinerat med förmågan genom ägarstyrning skapa en organisation som kan växa underifrån och inte är beroende av dig som ägare.

– Risken finns annars att ägaren blir flaskhalsen för alla beslut, vilket så småningom leder till en trög organisation, men framför allt stora risker eftersom verksamheten står och faller med ägaren, förklarar Agneta Olsson.

Framtidens ansvarsfulla ägare förstår vikten av en långsiktighet med olika intressenter – till exempel samhället, leverantörer och inte minst medarbetarna.

– En ansvarsfull ägare förstår hur allt hänger ihop och beaktar hur ens bolag påverkar omgivningen och bidrar i stort till en samhällsförbättring. Det blir ofta en win-win och en konkurrensfördel för bolaget. En ansvarsfull ägare är också en attraktiv arbetsgivare och har så mycket lättare att attrahera både medarbetare och kunder, konstaterar hon.

Ägaren har stor påverkan

Hur gör man då konkret för att som ägare sätta riktningen för sitt bolag? Vilka verktyg behövs?

– Det krävs ofta någon utifrån som ställer de nödvändiga frågor som man själv som ägare inte funderat på. Varför är jag ägare? Vad är mina personliga drivkrafter? Vad är drivkrafterna för att driva bolaget? Och hur ser min ägarhorisont ut? Som ägare känner man ofta vad man vill, men har väldigt svårt att uttrycka det. Och vissa frågor kanske man inte ens ägnat en tanke. Här är det viktigt att vara sann mot sig själv, säger Agneta Olsson.

De mest framgångsrika ägarna sätter sedan samman dessa svar i ett dokument som är transparent för alla medarbetare i organisationen. Det skapar trygghet, förtroende och stolthet över ägare som tänker långt fram.

Glöm inte att du som ägare har stor påverkan på organisationen, påpekar Agneta Olsson.

– Studier visar att omgivningen lyssnar sju gånger mer på dig som ägare än på någon annan. Och det handlar om både vad du säger och inte säger, men även ditt kroppsspråk. Därför gäller det att bli medveten om den maktfaktor man har genom att vara just ägare, säger hon.

Fakta

Ägarens roll

1. Utforma ett ägardirektiv

Som bolagsägare är din första och främsta uppgift att definiera företagets riktning. Detta innebär att ta fram ett ägardirektiv som beskriver vart företaget ska, när det ska vara där och varför. Detta dokument klargör dina ägarambitioner, din vision och mission och fungerar som en guide för såväl styrelse som ledning i deras arbete..

2. Säkerställa ett aktivt styrelsearbete

När din vision är klar behöver du se till att styrelsen är väl sammansatt och att du tydliggör dina förväntningar till styrelsen..

3. Tillföra kapital och nätverk

Som ägare har du ansvar för att bidra med kapital vid behov eller att säkerställa tillgång på kapital för bolaget. Tillgången på kapital är ofta avgörande för bolagets framgång. Du har en viktig roll genom att både bidra med ditt befintliga nätverk och att aktivt bygga upp nya kontakter med olika finansiärer och potentiella investerare. Förutom detta är det klokt att engagera dig i andra affärsnätverk som kan bli en viktig tillgång för bolagets tillväxt och utveckling.

4. Ambassadör för värdegrunden

Din personlighet präglar ditt bolag. Dina attityder och beteenden påverkar bolagets värdegrund i hög utsträckning. Den rollen har du som ägare dygnet runt och kräver en självinsikt om vad du skickar för signaler..

5. Kvalitetssäkra ekonomi och finans

Som ägare bär du det yttersta ansvaret för bolagets ekonomiska hälsa. Det innebär att ha kontroll över bolagets intäktsströmmar, god kostnadskontroll, riskoptimering och utformning av investeringsstrategier.

6. Initiera tilläggsförvärv

Som ägare har du möjligheten att aktivt initiera och genomföra tilläggsförvärv. Genom att strategiskt utvärdera och förvärva andra bolag kan du öka värdet av din verksamhet, bredda kundbasen och stärka bolagets kompetensnivå med specialistkunskap.

7. Driva exitprocess

Som ägare är du ytterst ansvarig för att driva exitprocessen när det är dags att sälja ditt bolag. Det innebär att du kan göra en korrekt värdering av bolaget, identifiera potentiella köpare, förhandla om priset och genomföra försäljningen på ett juridiskt korrekt sätt.

Men även om ägardirektivet har stor betydelse är det inte själva dokumentet som är det primära – utan lika mycket processen dit. Som ägare är det viktigt att komma till insikt om vad man vill och med flera ägare kan processen bidra till att eventuella meningsskiljaktigheter kommer upp till ytan och knutar löses upp.

Oförmåga att hantera skav

Att tydliggöra riktningen för bolaget är särskilt viktigt om det är flera delägare, understryker Agneta Olsson. Det förebygger risken för ägarkonflikter och skapar därmed trygghet för medarbetarna i organisationen.

– Det räcker inte bara att säga att man ska ha god kommunikation, utan man behöver också hitta en metodik för att utvärdera hur man som ägare fungerar tillsammans. Det finns ofta en vd-utvärdering och styrelseutvärdering, men det saknas ägarutvärdering. Min erfarenhet är att många bolag förr eller senare får skav mellan delägare och i värsta fall läggs ned på grund av oförmåga att hantera detta skav, konstaterar hon.

Vad ska man då göra konkret för att bli en kompetent ägare? Dels handlar det om att utbilda sig i ämnet, att komma till insikt om att ägarrollen är separat från styrelse- och vd-rollen samt träna sig på vad som ingår i ägarrollen. Men det handlar också om självinsikt, att våga se sig själv i spegeln och förstå hur ens roll som ägare påverkar stora delar av organisationen.

Agneta Olsson efterlyser fler satsningar på ägarutbildning i samhället och har fört diskussioner med både Regeringskansliet och Tillväxtverket.

– Många miljarder kronor per år investeras i forskning och utbildning och ett stort fokus på näringslivet. Men inte en krona satsas på ägarutbildning det vill säga om själva ägarrollen. Detta trots att forskarna som äger bolagen själva behöver lära sig ägarfrågan för att kunna utveckla sina bolag på bästa möjliga vis och därmed få högre avkastning. Med en ökad satsning på ägarkompetensen vore det högst rimligt att vi skulle få en ökad ROI på AB Sverige, säger hon.

Våga prata om succession

I ägarrollen ingår också att fundera på sin succession och göra en successionsplan. Vill man att bolaget ska läggas ned eller leva vidare? Ska det lämnas över till nästa generation eller övertas av nya ägare?

Ofta är det känsliga frågor som många ägare undviker i det längsta.

– Men ta tag i det i tid – våga prata om det, råder Agneta Olsson. I många fall kan det vara klokt att man har en extern resurs som faciliterar de här svåra frågorna. Det blir så mycket lättare med en tredje part i rummet som har en objektiv syn på det hela och som kan ställa de frågor som behöver ställas – och säkerställa att de verkligen besvaras.

Det kan också vara så att det inte finns någon inom familjen att lämna över till. Att sälja till en riskkapitalist framstår heller inte som ett attraktivt förslag i rädsla för att det ska förstöra bolaget.

– Det som behövs är mer kunskap om olika vägar för succession och generationsskifte, även om det inte sker inom familjen. Det skulle göra att fler bolag överlever, blir livskraftiga och tillsammans skapar ett starkare svenskt näringsliv, sammanfattar Agneta Olsson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.

Det senaste