Fler kvinnor i ledningsgrupper – men stilla på vd-fronten

Ägare och styrelse För första gången når andelen kvinnor i ledningsgrupper 30 procent. Men på linjepositionerna, där vd-posten ingår, står det still. Det visar Allbrightrapporten 2024.
– Dessa vd:ar behöver akut fråga sig om de har det vassaste laget på plats, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Fler kvinnor i ledningsgrupper – men stilla på vd-fronten
Amanda Lundeteg är vd på Allbright. Foto: Hilda Forsell/Adobe Stock

Antalet kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper spränger för första gången 30-procentgränsen. Det är en ökning med två procentenheter från i fjol och den största ökningen på fyra år. Enligt rapporten beror siffrorna bland annat på att fler män än kvinnor slutar i ledningsgrupperna, samt att färre nya bolag startats – där män brukar vara överrepresenterade.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Äntligen får vi fira efterlängtade delmål. När Allbright började kartlägga 2012 var det ofattbart manstungt på samtliga chefsposter i börsens toppskikt. Sedan dess har det rört på sig och i den nyaste rapporten ser vi tydliga hopp uppåt, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Det har varit ekonomiskt tuffa tider för många bolag och flera har tvingats skära på personal.

– Vi noterar att fler män än kvinnor har fått lämna. Det är såklart gravt olyckligt att personer blir av med sina arbeten, men samtidigt så verkar det som att kvinnorna som väl får chansen till chefsposterna levererar och bli kvar, fortsätter hon.  

Fakta

Allbrightrapporten 2024

Andel kvinnor i ledningsgrupp
Små bolag: 32%
Medelstora bolag: 29%
Stora bolag: 28%

Andel kvinnor i styrelser
Små bolag: 30%
Medelstora bolag: 37%
Stora bolag: 40%

Andel icke-vita i ledningsgrupp
Andel icke-vita kvinnor: 1%
Andel icke-vita män: 3,5%

Småbolagen i framkant – men backar i styrelse.

När det kommer till jämställda ledningsgrupper är det småbolagen som visar mest jämställda siffror. 32 procent av ledningsgrupperna i småbolagen är kvinnor, medan de medelstora och stora bolagen landar på 29 respektive 28 procent.

Dock backar småbolagen när det kommer till jämställdhetsarbetet i styrelsen. Endast 30 procent av de små bolagens styrelser består av kvinnor, medan de medelstora och stora bolagen ökar till 37 respektive 40 procent.

Historisk milstolpe för storbolagen

Storbolagen totala andel styrelsekvinnor landar på 40 procent, efter att ha stått stilla på 36 procent under 2022 och 2023. 40 procent är den gräns där könsfördelningen anses jämställd.

– Kvoteringsdebatten som har förts både på EU-nivå och nationellt, har riktat in sig på just storbolagen. Ägarna och valberedningarna i dessa bolag har sannolikt känt pressen och därför gjort jobbet. Småbolagen däremot har inte haft kniven mot strupen på samma sätt – de har kommit undan. Oavsett vad en tycker om kvotering så tycks hotet om kvotering ha varit positivt. Små och medelstora bolag får passa sig, det är nog bara en tidsfråga innan det blossar upp en debatt om kvotering som berör dessa bolag. 

Andelen styrelseordföranden som är kvinnor ligger dock på ynka nio procent, en siffra som legat under tio procent sedan 2020 och inte återhämtat sig sedan dess.

Mörkt på vd-fronten

Rapporten visar att kvinnorna får allt mer plats i ledning och styrelse, men den tyngsta makten, i form av vd-poster och ordförandeposter, är fortfarande reserverad för män, poängterar Amanda Lundeteg.

Rapporten visar att linjepositionerna som vd, affärsområdeschef och COO stannar på 17 procent kvinnor för det fjärde året i rad.

– Rent krasst så behöver styrelserna för dessa vd:ar akut fråga sig om de har det vassaste laget på plats, eller om vd:n med sin likriktade ledningsgrupp har blivit en del av dekoren? Bolaget kanske går bra, men skulle det kunna gå bättre?

– Vissa vd:ar skulle behöva bytas ut och kanske blir det då vd-kvinnor som får agera ledstjärnor. Vd-kvinnor har dessutom visat sig vara betydligt bättre på att rekrytera jämställt jämfört med sina manliga gelikar. Vd-kvinnorna blir därmed dörröppnare för personer som annars kanske aldrig skulle få chansen, säger Amanda Lundeteg.

Bristande mångfaldsarbete

För andra året i rad har Allbright även undersökt andelen icke-vita i ledningsgrupper. Här är utvecklingen noll och totalen landar på 4,5 procent. I styrelse landar siffran på tre procent.

Amanda Lundeteg framhåller att studier visar på flera affärsfördelar med mångfald, som bland annat ökar innovationen.

– Vi har en av världens mest könsuppdelade arbetsmarknader i Sverige vilket får negativa effekter på kvinnors löner, makt och inflytande. Därtill ser vi att utvecklingen när det gäller icke-vita i ledningen är exakt noll – här har näringslivet ett enormt arbete framför sig, avslutar hon.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.