9 tips för att få fart på företagets hållbarhetsarbete

Hållbarhet Ett färgglatt hållbarhetspussel ska hjälpa medelstora företag att få fart på sitt hållbarhetsarbete. Det hoppas författarna bakom boken Hållbariseringen, som menar att det är hög tid att tänka hållbarhet även för medelstora företag.

9 tips för att få fart på företagets hållbarhetsarbete
Kom igång med ett hållbarhetsarbete, med rätt pusselbitar.

Med hjälp av nio färgglada pusselbitar ska medelstora företag få fart på sitt hållbarhetsarbete, eller hållbarhetspusslet som författaren Mikael Botnen Diamant kallar det. Han har skrivit boken Hållbariseringen tillsammans med Carl-Johan Schultz, och i den spelar pusslet en viktig roll.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Det är ett misstag att beskriva hållbarhetsarbete som en linjär process, därför valde vi pusslet som metafor, förklarar Mikael Botnen Diamant.

Boken döptes till Hållbariseringen som en blinkning till begrepp som globalisering och digitalisering.

– I början av de processerna var det ju väldigt många som inte förstod vad till exempel digitaliseringsprocessen handlade om. Vissa sade ”vi har ju en hemsida” men de som inte förstod vad som var på gång framåt förlorade ju marknadsandelar.

Mikael Botnen Diamant vill hjälpa företag att få fart på sitt hållbarhetsarbete. Foto: Jezzica Sunmo
Mikael Botnen Diamant vill hjälpa företag att få fart på sitt hållbarhetsarbete. Foto: Jezzica Sunmo.

Och så kan framtiden mycket väl se ut för dagens företag, menar Mikael Botnen Diamant, som även arbetar som konsult i hållbarhetsfrågor mot näringslivet. Samtidigt har många företag svårt att få fart på hållbarhetsarbetet.

– Många vill men får inte fart på hållbarhetsarbetet. De förstår inte hur det fungerar. Ofta handlar det om att hållbarhetschefen inte sitter på ett verkligt mandat utan får arbeta vid sidan av huvudverksamheten, säger Mikael Botnen Diamant.

Inventering och analys

De nio pusselbitarna omfattar bland annat inventering, analys och att sätta mål (se faktaruta). I boken är de utformade som separata kapitel med workshops som ska hjälpa företagen att komma igång. Och författarna har siktet inställt på medelstora företag.

– Vår idé med boken är att nå mellansegmentet, de medelstora företagen som bara suttit och tittat på de större hittills.

Varför ska ett medelstort företag bry sig om hållbarhetsfrågan?

– Det kommer mer och mer krav. Den gröna given och taxonomin är två exempel. En intressant sak är att kraven hittills ofta varit på de största företagen, och i och med att kraven där ökar på att ha koll på produktions- och leverantörsled så ökar de indirekta kraven. För om ett stort företag har koll på sitt leverantörsled, så måste de ha koll på leverantörerna, och de är små och medelstora företag.

Brett område

Hållbarhet är ju ett brett område. Vilka delar funderar företagen mest på just nu, skulle du säga?

– Jag upplever att fokus, kanske med rätta, ligger på klimatfrågor, den ekologiska dimensionen av hållbarhet. Men jag tror att många glömmer bort hur tätt knutna de är till de sociala och ekonomiska dimensionerna. Sakta men säkert förstår fler och fler hur det hänger ihop, vilket gör det ännu mer jobbigt och förvirrande, säger Mikael Botnen Diamant.

Vad skulle du säga är ett vanligt scenario för ett företag som inte lyckats få igång hållbarhetsarbetet?

– Ett exempel är att många företag är vana att jobba i en struktur som bygger på nästa kvartalsrapport. Så kommer de på att de måste jobba med hållbarhet och rekryterar en hållbarhetschef som hamnar vid sidan av verksamheten. Hållbarhetschefen får kvalitativa, långsiktiga mål men samtidigt sitter finanschefen kvar med sina kvantitativa kortsiktiga mål. Det slutar med att de här två personerna jobbar emot varandra.

Läs även: Det krävs för att kvalitetsproffsen ska börja med hållbarhetsarbete.

Var ska man börja?

– Det är absolut en jättebra start att titta på hur vi jobbar, hur det ser ut just nu och vilka strukturella bromsklossar som finns. Allt måste inte vara på plats innan man sätter igång hållbarhetsarbetet men det är bra att man har börjat analysera det. Man måste se hållbarhet som en investering och då måste man ibland göra avkall på kortsiktiga mål för att bygga för framtiden, säger Mikael Botnen Diamant.

Boken Hållbariseringen är utgiven på Liber förlag.

Fakta

Nio pusselbitar för hållbarhet

 1. Inventera interna förutsättningar.
 2. Kartlägg.
 3. Analysera.
 4. Hitta lösningar.
 5. Sätt mål.
 6. Implementera, involvera och uppmuntra.
 7. Utbilda.
 8. Följ upp, redovisa och revidera.
 9. Kommunicera.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.