Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

8 tips på hur man leder värdebaserat i tider av ovisshet

Ledarskap Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap delar årligen ut stipendiet Kompassrosen till unga ledare som visat prov på värderingarna mod, omtanke och handlingskraft. Stiftelsen har följt tio stipendiater för att se hur deras värdebaserade ledarskap förändrats och utvecklats för att klara utmaningarna som pandemin ställt deras verksamheter och ledarskap inför.

8 tips på hur man leder värdebaserat i tider av ovisshet
Shanga Aziz tog emot Kompassrosen 2019, han är en av de unga värdebaserade ledare som varit med och tagit fram den åtta tipsen. Foto: Stiftelsen Ungt Ledarskap

Samtalen har publicerats och har resulterat i åtta tips om hur man leder mer värdebaserat i tider av oro och förändring. Beslutsfattande, medarbetarskap, kreativitet, värderingarnas betydelse och modet att prova nya inriktningar är ämnen som står i fokus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Samtalen och tipsen handlar om hur man digitalt skapar engagemang och håller ihop teamet, hur man som ledare prövas när man tvingas genomföra snabba förändringar för att verksamheten ska överleva och på vilka sätt det värdebaserade ledarskapet blir ännu viktigare i tider av kris.

– Pandemin har slagit hårt mot oss på Locker Room Talk. I början av året fick alla idrottsföreningar besked att man inte fick bedriva sin verksamhet, då fick vi stänga ner all vår utbildningsverksamhet, vilket satte oss på prov. Där och då började vi tänka om; hur kan vi göra utbildningen digitalt, utan att förlora kärnan med mötet i omklädningsrummet? Där började en digital process, som nu lett fram till en digital VR utbildning, säger Shanga Aziz, grundare och ordförande för Locker Room Talk, organisationen som utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder i omklädningsrum.

Han konstaterar att som ledare har det varit känslomässigt tungt, att försöka inge hopp och förtroende i teamet, där han ville att alla skulle känna tillsammans att detta är någonting vi kommer att lösa.

– Efter att ha fått en inblick i ett flertal verksamheteter genom våra Kompassrosstipendiater ser jag tydligt att pandemin bidragit till möjligheten att vara mer kreativ och våga tänka nytt. Såväl nya tjänster som produkter och helt nya inriktningar har skapats och utvecklats, säger Rebecca Sundberg, verksamhetsledare Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap och fortsätter:

– Kompassrosstipendiaterna är goda förebilder som andra kan lära sig mycket av, inte minst kring att skapa tillit och trygghet i teamet, och samtidigt ha mod, omtanke och handlingskraft att förändra och förbättra i tider av osäkerhet.

Tipsen kommer från Shanga Aziz, Julius Kramer, Louise Lindén, John Franco, Cecilia Bergman Sandström, Andra Farhad, Arvid Morin, Paulina Olsson, Emma Arnesson och Hamza Mostafa.

• Lita och lyssna på din inre kompass och dina värderingar – fortsätt att ”walk the talk” och våga leda värdebaserat även när det stormar runt omkring. Du har så mycket av dina värderingar i ryggmärgen, använd dem mer än du gjort tidigare.

• Ta ett steg tillbaka och titta på organisationens värderingar – vad är ert syfte, varför jobbar människor hos er och vilka är deras drivkrafter. Låt medarbetarna ta plats och skapa nya möjligheter.

• Ta hand om ditt team och lyssna in hur de mår – det kan krävas att du överkommunicerar och behöver ställa samma fråga fem gånger – men det är det värt.

• Kliv fram som ledare och led med kontinuitet – Visa en tydlig och transparent riktning och led med trygghet, omtanke och struktur. Behåll ordinarie processer och ansvarsfördelning så långt det är möjligt att kommunicera tydliga målsättningar anpassade efter medarbetarnas förmågor.

• Ledaskap handlar om att våga fatta tuffa beslut – bara för att det är enkelt betyder det inte alltid att det är bra, var sann mot dig själv och fatta beslut som känns rätt i magen.

• Var modig! Ta nya riktningar i ditt företagande, organisation och ditt ledarskap – Tänk nytt, våga köra, våga satsa, våga testa, våga ställa om och våga prova nytt. Tillåt dig själv att misslyckas.

• Håll i och håll ut! Fortsätt köra på utifrån gällande förutsättningar och försök att behålla hoppet och förmedla den inspiration och motivation du själv har. Håll ihop och peppa varandra!

• Ikläd dig inte rollen som superhjälte – våga be om hjälp och vara såbar när det är svårt eller du behöver vägledning. Använd dina egna ledarförebilder och lär av erfarenhet!

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.