6 vanliga ledarskapsstilar – och när du använder dem

Ledarskap Det skrivs och sägs mycket om ledarskapstrender och hur man identifierar rätt ledarstil för sig själv. Men faktum är att de skickligaste ledarna kan växla mellan olika ledarskapsstilar efter behov, enligt psykologen och vetenskapsjournalisten Daniel Goleman. Här är de vanligaste stilarna och i vilka situationer du bör plocka fram dem.

6 vanliga ledarskapsstilar – och när du använder dem
Foto: Stock Adobe

Det är näringslivsjournalisten Rebecca Knight som i en artikel i Harvard Business Review går igenom hur forskning visar att de mest effektiva ledarna kan skifta mellan olika sätt att leda beroende på situation. Hon citerar Daniel Goleman: ”att vara en stor ledare att känna igen att olika omständigheter kan kräva olika tillvägagångssätt”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Han har genom forskning och erfarenhet identifierat sex distinkta ledarskapsstilar som chefer kan anpassa beroende på situationen och deras teammedlemmars behov. De sex ledarskapsstilarna är:

  • Tvingande ledarskap, som innebär att kräva omedelbar efterlevnad.
  • Auktoritativt ledarskap, som handlar om att mobilisera människor mot en vision.
  • Tempodrivande ledarskap, som innebär att förvänta sig excellens och självstyrning.
  • Samhörighetsledarskap, som fokuserar på att bygga emotionella band.
  • Demokratiskt ledarskap, som innebär att skapa konsensus.
  • Coachande ledarskap, som fokuserar på att utveckla människor för framtiden.

Trots att världen har förändrats under de senaste två decennierna, är dessa ledarskapsstilar fortfarande relevanta. Genom att bemästra dem kan du navigera genom komplexa situationer, öka moralen och driva ditt teams långsiktiga tillväxt.

Här är en närmare titt på varje ledarskapsstil, och när du ska använda dem:

1. Tvingande ledarskap

Av alla ledarskapsstilar är den tvingande den minst effektiva i de flesta situationer, enligt Goleman. Det är inte svårt att förstå varför. Denna stil kännetecknas av toppstyrt beslutsfattande, ett auktoritärt tillvägagångssätt och en krävande, ”gör som jag säger”-attityd, förklarar han. Även om denna stil kan ge kortsiktiga resultat, har den en långsiktig negativ effekt på företagskulturen, vilket leder till hög personalomsättning och en desillusionerad, oengagerad arbetsstyrka.

När ska man använda tvingande ledarskap? Denna ledarstil kan fungera i vissa krissituationer där snabba, beslutsamma åtgärder och en tydlig kedja av kommando behövs, till exempel vid ett företagsövertagande eller på en akutmottagning. I de flesta fall är denna stil dock sannolikt skadlig, säger Goleman.

2. Auktoritativt ledarskap

Auktoritativt ledarskap, som inte ska förväxlas med auktoritärt ledarskap, handlar om att motivera ditt team genom att koppla deras arbete till en större organisatorisk strategi och hjälpa dem att förstå hur deras dagliga uppgifter bidrar till ett större syfte. Det handlar om att sätta upp tydliga riktlinjer utan att mikrostyra, och att lita på att dina medarbetare arbetar mot den gemensamma visionen med autonomi och kreativitet, vilket skapar högt engagemang och ökad arbetstillfredsställelse. Om tvingande ledarskap är det sämsta, lyser auktoritativt som det mest effektiva och inspirerande.

När ska man använda auktoritativt ledarskap? Denna ledarstil är fördelaktig i många situationer och särskilt användbar under förändring eller osäkerhet. Den kan också integreras i den dagliga verksamheten genom att påminna dina teammedlemmar om företagets uppdrag på ett naturligt sätt.

3. Tempodrivande ledarskap

Denna stil innebär att hålla sig själv och andra till höga standarder. Även om det är beundransvärt att sträva efter excellens, kan den tempodrivande stilen slå tillbaka om fokus ligger på misslyckanden snarare än framgångar. Den konstanta pressen på produktivitet och resultat kan skapa en högtrycksarbetsmiljö, enligt Goleman.

När ska man använda tempodrivande ledarskap? Även om denna stil bör användas sparsamt, kan den fungera i vissa situationer där dina anställda är högmotiverade och extremt kompetenta.

4. Samhörighetsledarskap

Samhörighetsledarskap handlar om att bygga starka emotionella band, skapa en känsla av kamratskap och laganda, samt främja en positiv och stödjande arbetsplats. Detta hjälper teammedlemmarna att känna att de hör hemma och kan dela idéer och feedback fritt.

När ska man använda samhörighetsledarskap? Denna stil skapar kopplingar och en positiv företagskultur, men bör inte användas isolerat.

5. Demokratiskt ledarskap

Demokratiskt ledarskap innebär att ge ditt team en röst i beslutsfattandet. Genom att ta dig tid att samla in åsikter, lyssna på olika perspektiv och inkludera feedback, visar du att deras åsikter är viktiga.

När ska man använda demokratiskt ledarskap? Denna stil är idealisk när du är osäker på den bästa vägen framåt och vill generera idéer. Men det är inte en bra strategi när ditt team saknar erfarenhet eller i krissituationer.

6. Coachande ledarskap

Coachande ledarskap fokuserar på individuell utveckling och innebär att du ägnar tid åt att förstå dina teammedlemmars långsiktiga mål, både personligt och professionellt.

När ska man använda coachande ledarskap? Denna stil är särskilt användbar vid enskilda prestationsutvärderingar, men du kan också infoga den i vardagliga samtal.

Hur du anpassar din ledarstil till situationen

Forskning visar att de mest effektiva ledarna anpassar sin stil efter olika omständigheter. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på din omgivning, förstå din påverkan på andra och justera ditt tillvägagångssätt därefter. Med rätt övning och genom att förbättra sin emotionella intelligens, lära sig att flexibelt byta mellan olika ledarstilar för att uppnå bästa resultat.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.