2003 skrev Gunnar Ekman boken ”Från prat till resultat” som har sålts i 80 000 exemplar. Han nämner den ganska tidigt i intervjun som ska handla om framtidens ledarskap. Detta eftersom han upplever att dagens trend mot alltmer distansarbete på sätt och vis motverkar kärnan i framtidens ledarskap: att cheferna klarar av att skapa energi i möten med medarbetarna och att dessa också får energi från alla de samtal som ständigt pågår på en arbetsplats där människor är på plats. Tillsammans med Jennie Brobeck driver han konsultföretaget Riverjump som bland annat har lanserar begreppet ”energiledarskap”.
Framtidens ledarskap – tänk på det här
Ledarskap
Ledarens förmåga att bygga energi är avgörande för framtidens ledarskap. Särskilt när ny teknik med AI i spetsen minskar värdet av kunskap. Det menar organisationskonsulten och forskaren Gunnar Ekman, som också hävdar att det finns stora utmaningar i distansarbete.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Två knapptryck
Just energiledarskapet är det som krävs för att som ledare i framtiden vara framgångsrik, eftersom han lite hårdraget menar att den nya tekniken med AI gör att all kunskap går att ladda ner med två knapptryck. Han fyller på med ett citat från Open AI:s vd Sam Altman: Priset på kunskap är på väg ner mot noll.
– När kunskap är så lättillgängligt handlar det nya ledarskapet om att ett plus ett måste bli mer än två, säger Gunnar Ekman. Och det kan bara ske i ett samspel mellan människor i kreativa miljöer.
Han har därför i sin forskning landat i att allt handlar om ledarens förmåga att bygga relationell energi. Den som skapa bäst energi vinner. I sammanhanget jämför han gärna med sportens värld där det ofta är ledarskapet och gruppens energi som avgör vilket av två tekniskt och taktiskt jämbördiga lag som vinner.
– Samma sak gäller för företag. När man besöker vissa så kan den positiva energin kännas, betonar Gunnar Ekman. Det är ställen där man hjälper varandra, där man får positiv feeedback, där man lär av misstag och där medarbetarna vill vara och prestera.
Hur ser det ut
Utmaningarna att skapa ett energiledarskap ligger i, menar han, att nästan alla chefer brottas med fulla kalendrar bestående av möten, planering, uppföljning av kunder och så vidare, med mycket lite tid över för ledarskap och för att prata med medarbetare.
– Det är galet viktigt att ha tid för en kopp kaffe med en enskild medarbetare så att man i det informella pratet kan fånga upp vad som funkar, hur läget är, betonar Gunnar Ekman. Det lilla mötet är en nyckelarena för ett framgångsrikt ledarskap.
Han kommer också med en rad förslag hur man kan skapa ett energifullt ledarskap som gör skillnad.
Att bli en närvarande chef är kanske det viktigaste rådet. Han pekar på att just småpratet vid fikat eller i mötet i korridoren ofta innebär ett avslappnat sätt att lära sig nya saker, exempelvis från en säljare som just kommer från ett kundmöte. Lite retoriskt frågar han sig hur man kan skapa dessa energifulla småpratsmöten om alla sitter hemma. Hur bygger man en kultur då?
– Ledarskap bygger på förtroende och det är oerhört svårt att skapa detta på distans, säger Gunnar Ekman.
Hantera ”skitstövlar”
Nästa viktiga utmaning i ledarskapet är att lära sig hantera människor som inte beter sig rätt. Framför allt är det problem om dessa, som han uttrycker det, ”skitstövlar” är duktiga.
– Det vanliga är då att chefen inte gör något med ”duktiga skitstövlar”, vilket är förödande för den övriga organisationen, konstaterar Gunnar Ekman. Det kanske rör sig om en duktig säljare och då är rädslan att det kommer uppstå ett svart hål i resultatet om man avslutar med personen i fråga. Jag har sett mekanismen gång på gång.
Effekten av dessa ”duktiga skitstövlar” är att de äter energi, visar andra att det går att skapa en parallell kultur vilket är förödande för en företagskultur. Till dessa personer räknas också latmasken, ”ego-boyen” och de fyrkantiga som aldrig i livet kan tänka sig att anpassa sig i mötet med andra människor.
Lika viktigt för en ledare att hantera personer rätt som dessa ’skitstövlar’ är att lyfta fram de personer som bidrar positivt till kulturen och som visar omtanke och hjälper andra. De som bidrar och som man kan vända sig till om problem uppstår.
– Som ledare gäller det att hantera de som tar energi och lyfta de som ger energi, sammanfattar Gunnar Ekman.
Klassiska ledarskapsgrepp
Framtidens ledarskap fokuserar också i hög grad på saker som är klassiska i dag, som att ge medarbetare rimlig frihet, ansvar och befogenheter. Och framför allt att cheferna måste våga delegera utan att lägga sig i och kontrollera för mycket.
– Tyvärr finns det galet mycket kontrollbehov från alldeles för många chefer i dag, konstaterar han. Risken med kontroll är att medarbetarna tappar energi. Friheten för en medarbetare är att få bestämma hur hen ska genomföra sina arbetsuppgifter och att få utmaningar och lösa komplexa problem på egen hand, men att kunna få hjälp om de behöver det.
Han tipsar också om vikten att låta människor bli experter på sitt område så att de inte står och stampar och tappar energi.
Slutligen lyfter han fram kraften i att främst fokusera på det positiva. Att satsa på feedbacksamtal där utmaningar lyfts fram kanske inte är konstruktivt i alla lägen. Människor vet ofta själva vad som inte gått så bra. Då finns det mer kraft i att lyfta fram det positiva. Det bygger energi.
Tips! Gunnar Ekman är en av talarna på kunskapsdagen ”Vårt nya arbetsliv” på Moderna Museet i Stockholm den 6 november. Läs mer och anmäl dig här.