3 steg för att förutse framtiden som ledningsgrupp

Ledarskap & styrning Vill du som vd kunna förutse framtiden? Ja, är naturligtvis svaret, men hur ska det gå till? Denna trestegsmodell hjälper dig att med större sannolikhet ta rätt affärsbeslut, göra resursallokeringar och genomtänkta investeringar mot framtiden.

3 steg för att förutse framtiden som ledningsgrupp
Skåda framtiden med denna 3-stegsmodell. Foto: Stock Adobe

Modellen för att ta rätt beslut för att hantera framtiden presenteras av Dave Nelsen på Vistage som är en global coachingorganisation för vd:ar. Den bygger på att man hanterar tre olika steg i sitt team eller sin ledningsgrupp som vd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Steg 1

Försök förutse vad som kommer att inträffa de närmste fem åren och ange ett slutdatum, till exempel 31 maj 2029. Gör detta genom att samla en grupp människor eller en grupp på nätet för att sedan låta dem brainstorma i 10-15 minuter kring vad som kan tänka hända inom dessa fem år. Tänk både teknikutveckling och på marknadsutveckling. I det här steget finns inga dåliga idéer. När en lång lista sedan är klar, välj ett av dessa scenarier, gärna det som upplevs som mest sannolikt för att fortsätta med till nästa steg.

Steg 2

Anta nu att vi är på det valda datumet, och det valda scenariot har inträffat. Det är själva det mentala tricket. Därefter ställer du ditt team mentalt på andra sidan datumet och diskuterar konsekvenserna av det som hänt. Fortsätt så längs de behövs, ofta brukar diskussionen bli halvtimmeslång eftersom det ofta fungerar så att när en person delar en iakttagelse, så väcker det idéer hos andra. Om du vill ha ett scenario att värma upp med så kan du ta självkörande bilar. Diskussionen kommer att hamna på förre olyckor, lägre försäkringar, fler fordon per körfält och så vidare.

Steg 3

Det handlar om att välja ut ett hot eller en möjlighet eftersom dessa sannolikt är uppenbara efter diskussionen i steg 2. Välj något av alternativen och fortsätt diskutera. Nu har du sannolikt blickat in i framtiden.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.