Vd som vill bevara en levande landsbygd

Inspiration Erica Lundgren, som är vd för OK Västerbotten, brinner för att tillsammans med andra kunna bidra till omställningen från fossilfritt och det som skapar någon form av samhällsnytta.

Vd som vill bevara en levande landsbygd
Erica Lundgren är vd för OK Västerbotten. Foto: Erland Segerstedt.

När en bekant visade Erica Lundgren annonsen där OK Västerbotten sökte en ny vd och tyckte att jobbet var skräddarsytt för henne började tankarna snurra i Ericas huvud. Hon hade ett jobb som hon trivdes bra med som försäljningschef hos det medlemsägda mejeriföretaget Norrmejerier.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Jag har en tro på det medlemsägda – att åstadkomma utveckling tillsammans och att som vd få ett helhetsansvar för en sådan organisation lockade, berättar hon.

Sagt och gjort, Erica Lundgren skickade in en ansökan och valdes ut som vd bland de 99 sökande och blev därmed föreningens första kvinnliga vd.

Året var 2015 och med stor entusiasm tog hon sig an uppdraget. Först av allt besökte hon de 21 bemannade stationerna i Västerbotten för att lära sig verksamheten. Att åka runt och träffa de som arbetar på stationerna är något som hon fortsatt med och ofta syns hon ute i ”verkligheten”.

– Det skapar förtroende hos medarbetarna och så lär jag mig hela tiden något nytt och lyssnar till deras synpunkter. Idag har vi en platt organisation där vi som sitter i ledningsgruppen är mycket operativa och finns nära verksamheten ute på stationerna.

Årets vd

Erica Lundgren har prisats för sitt ledarskap. 2019 tilldelats tilldelades hon utmärkelsen Årets vd i Umeåregionen. Motiveringen var att hon ”med situationsanpassat ledarskap och långsiktig strategi skapar, förvaltar och leder en modern och ansvarsfull verksamhet genom OK Västerbotten”.

Hon har satsat speciellt hårt på att ledningen som finns på stationerna ska vara självstyrande och kunna fatta egna beslut.

– Jag lägger mig inte i detaljer utan förväntar mig att de följer de spelregler som vi har satt upp och att de lever upp till de förväntningar som vi har på dem. OKQ8 har ett gemensamt Lean-baserat arbetssätt SMART som vi alla tillämpar.

OK Västerbotten har tagit fram en ledarskapsutbildning som ledarna på stationerna har gått.

– Här har vi speciellt lyft de biträdande cheferna så att det finns ett starkt ledarteam på varje station, vilket gör oss mindre sårbara.

Erica Lundgren är mentor åt unga ledare på andra företag där hon lär sig mycket och själv har hon en extern coach som hon bollar sina ledarskapsfunderingar med.

– Jag läser även många ledarskapsböcker och gillar att arbeta med benchmarking för att få nya impulser och idéer.

Mersmak för kooperativa lösningar

Erica Lundgren utbildade sig till marknadsekonom vid IHM Business School Stockholm. Efter utbildningen har hon haft ledande positioner hos bland annat Carlsberg, Umeå Energi och Proffice Sverige. Som försäljningschef hos Norrmejerier fick hon mersmak för medlemsägda lösningar.

– Jag gillar det långsiktiga perspektivet som finns i kooperativa verksamheter med syftet att förutom att skapa medlems- och ägarnytta även skapa hållbar samhällsnytta i stort.

För henne är kooperation demokrati, affärsutveckling och socialt ansvarstagande i samverkan.

– Vårt perspektiv på verksamheten handlar inte bara om att maximera vinsten utan även om att bidra till ett levande län genom service och ansvarstagande på mindre orter. En del av vår strategi är att bevara en levande landsbygd. Att kombinera hjärta och hjärna i affärerna är det som gäller och hållbarhet är en viktig del i vår kärnaffär.

Ägarombud

Hos OK Västerbotten kan de cirka 96 000 medlemmarna ha ett inflytande på verksamheten. Under Erica Lundgrens ledning infördes 2017 en nyordning med ägarombud och digitala omröstningar. Ägarombudet är numera länken mellan medlemmen stationen, årsstämman och styrelsen.

I stället för distriktsstämmor, som man haft tidigare, började OK Västerbotten då arrangera en särskild medlemsdag varje år på de bemannade stationerna.

Erica Lundgren tror att det kooperativa ägandet och den delade risken mellan medlemmarna resulterar i ett ökat ansvarstagande för verksamheten samt en känsla av att bidra till något större.

– Vilket speciellt känns bra för många av dagens unga människor. Vi satsar på att få med unga i kooperationen eftersom de prioriterar kooperativa värden som delaktighet, långsiktig hållbarhet och samhällsnytta. Och vi har hållbarhet i vårt DNA.

We Effect

Hon har också engagerat sig i styrelsen för den svenska biståndsorganisationen We Effect som arbetar för människors rätt till mat och har målet en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom.

– Vi är faktiskt världens största kooperativa biståndsorganisation. Med fokus på rätten till mat, jämställdhet och klimaträttvisa stärker vi demokratiskt styrda organisationer och kooperativ. Det handlar om människor som går samman för att tillsammans förbättra sina liv och kräva sina rättigheter.

Det här uppdraget innehåller en hel del resande till platser som man normalt inte åker till och det är något som hon gillar.

– Den senaste resan gick till Filippinerna där vi undersökte hur vi kan bidra med att stötta bondekooperativ, säger Erica Lundgren.

Hela familjen reser också gärna tillsammans till platser långt bortom turistorterna och världskartan som hon har på väggen hemma är full med nålar som markerar platser som hon och familjen varit på.

– För mig är det som ett gift att se nya platser. Till sommaren blir det Grönland.

En annan passion som Erica Lundgren har är löpning och genom åren har det blivit åtskilliga lopp i Sverige och utomlands.

– Men förra året opererade jag höften så nu får det bli andra mer skonsamma träningsformer i stället.

Satsar fullt ut på PR

Ett tydligt uppdrag som hon fick som ny vd var att göra föreningen och den kooperativa affärsmodellen mer känd. När hon började som vd var OK Västerbotten en ganska anonym aktör som man tankade hos men inte visste så mycket om.

– Det har jag satsat hårt på att ändra och där har vi lyckats riktigt bra.

Det visar sig inte minst med alla nomineringar och priser som OK Västerbotten erhållit. 2018 nominerades föreningen och deras dåvarande PR-byrå Punkt till den internationella Sabre Awards-galan, för arbetet med varumärket.

– Det var fantastiskt att vårt strategiska, målstyrda och lokala PR-arbete uppskattades av de vassaste kommunikationsexperterna i Europa, säger Erica Lundgren.

Framgången byggde på det strategiska vägvalet att lämna traditionell marknadsföring för att i stället satsa fullt ut på PR, inte minst i digitala kanaler.

– På så vis har vi med precision kunnat föra personlig dialog direkt med våra lokala målgrupper, i syfte att bli mer känd för invånarna i Västerbotten med vårt kooperativa löfte ”mer värde tillsammans” som ledstjärna.

Hon konstaterar att OK Västerbotten tidigare var en ganska spretig organisation och uppfattades även som lite gubbig.

– Jag har lagt ner en hel del krut på jämställdhets- och likabehandlingsfrågor och där har vi kommit ganska långt. När det gäller spretigheten har vi bland annat valt att avveckla den hotellverksamhet som vi hade och i stället fokusera helt på kärnverksamheten som utgörs av våra stationer runt om i länet.

I teknikens framkant

OK Västerbotten har valt att ligga i teknikens framkant. I september blev de först inom OKQ8 med att öppna en självbetjäningsbutik där kunderna med hjälp av sin mobiltelefon kan gå in i butiken och handla även efter att personalen gått hem för kvällen.

– Vi ser stor potential i det här, inte minst i ett län som Västerbotten där vi har stora avstånd och är relativt få invånare.

De har också inlett ett förstudie med drönar- och flygtillverkaren Katla Aero för att öka servicenivån i Västerbottens inland. OK Västerbotten undersöker just nu vilka tjänster som man ska kunna erbjuda till de som bor i glesbygd. Det kan handla om varu- och paketleveranser, inspektionsflygningar och i framtiden även lufttaxi.

– Våra stationer är redan i dag hubbar för handel, paketutlämning och möten – i framtiden skulle de även kunna vara drönarhubbar.

Lönsamma

Pandemin har naturligtvis varit en utmaning för föreningen på grund av människors ändrade resvanor. 2020 lyckades de ändå prestera ett resultat på 3,4 miljoner kronor och 2021 räknar Erica Lundgren med att det blir en tvåsiffrig vinst.

– Vi förstod tidigt under pandemin att minskat resande och lagerförluster skulle påverka vår drivmedelsförsäljning. Att den kommer minska i framtiden och att vi måste utveckla annan service för att vara långsiktigt hållbara hade vi redan planerat för och vi hade påbörjat omställningen. Pandemin snabbade på förloppet, men glädjande nog har vi inte behövt permittera eller stänga någon station. Det finns uppenbarligen ett behov av annat än drivmedel och tack vare trogna kunder och medlemmar kunde vi visa upp ett skapligt resultat.

Ett mål som OK Västerbotten satte för tre år sedan var att av omsättningen på stationen ska minst 30 procent komma från servering i butiken.

– Vi följer planen hittills. Räknat i pengar blir 30 procent hela 60 miljoner kronor för hela föreningens verksamhet.

Trots pandemins utmaningar har OK Västerbotten fortsatt att investera, både i miljöåtgärder, i elladdare och i butikerna.

– Vårt mål att erbjuda elladdning på alla våra stationer 2025 kvarstår och vi kommer även att införa den fossilfria dieseln HVO100 på fler stationer. De drivmedelsprodukter vi säljer har en stor påverkan på vår omgivning, med det följer också ett stort ansvar att möjliggöra mer hållbara alternativ för alla i Västerbotten, avslutar Erica Lundgren.

 

Fakta Erica Lundgren

 • Familj: Man, två döttrar med familjer varav 4 barnbarn.
 • Bor: På Teg i Umeå.
 • År i företaget: 6,5.
 • Intressen: Natur, kultur på många sätt, resor, träning, god mat och dryck social samvaro med familj och vänner.
 • Kan bli bättre på: Finns mycket men tålamodet är inte min starkaste sida samt att vara nöjd över det som åstadkommits lite längre, vill gärna vidare till något nytt alternativt testa något nytt direkt. Med åren har det blivit bättre men jag kan bli ännu bättre på det.
 • Roligast med jobbet: Att vara en del av länets utveckling och den omställning vi som bransch befinner oss, trivs som bäst i ständig förändring. Även att vi jobbar tillsammans, får energi av andra människor och framför allt av att se hur alla individer och organisationen har utvecklats, det är häftigt. Kan inte heller låta bli att nämna att jag fått möjligheten att representera OK i WeEffects styrelse, jag har lärt mig så mycket och det ger verkligen perspektiv i vardagen.

Fakta OK Västerbotten Ekonomisk förening

 • Grundat 1944.
 • Huvudkontoret i Umeå, driver 36 stationer i Västerbotten.
 • Har 210 anställda (dock en del deltider).

 

Erica Lundgrens största utmaningar som vd

 • Finansieringen av den omställning som sker i branschen samt digitaliseringen som också kräver investeringar och där OKQ8 som kedja ligger efter våra konkurrenter.

 

Det är Erica Lundgren mest nöjd med som vd

 • Det vi åstadkommit tillsammans i föreningen, OK Västerbotten är varumärke och en förening som numera är en viktig del av Västerbotten. Även den förändring vi åstadkommit avseende kultur och ledarskap, hur alla verkligen tar till sig av det nya i samband med omställningen som pågår i branschen men även hur alla klarat av dessa tuffa år under pandemin på ett fantastiskt sätt, vill verkligen ge en eloge till all personal.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.