Var fjärde svensk har valt att byta yrkesbana under pandemin

HR & Arbetsmiljö Pandemin har fått många att omvärdera sin syn på arbetslivet. Var fjärde svensk, 26 procent, uppger att de bestämt sig för att byta yrkesbana under pandemin – främst för att de vill få en annan livsstil eller följa sina drömmar. Det visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life.

Var fjärde svensk har valt att byta yrkesbana under pandemin
19 procent av de svarande uppger att arbetslivet har blivit mindre viktigt.

– Pandemin har inneburit stora förändringar, både vad gäller människors arbetsvillkor och livssituation. Före pandemin var det främst digitaliseringen och en expanderande tjänstemannasektor som skapade omställningsbehov, men det är tydligt att möjligheten till karriärväxling även efterfrågas av arbetstagarna själva i allt högre utsträckning, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Var fjärde svensk, 26 procent, har valt att byta yrkesbana under pandemin – det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life, som besvarats av 2 798 svenskar. 35 procent av dem som valt en ny yrkesbana uppger att de vill få en annan livsstil, medan 29 procent svarar att de vill följa sina drömmar. 27 procent har valt att byta yrkesbana i samband med att de blev av med jobbet.

Undersökningen visar även att nästan var tredje svensk, 30 procent, uppger att arbetslivet har blivit viktigare än före pandemin – hos yngre är siffran hela 43 procent. 19 procent av de svarande uppger att arbetslivet har blivit mindre viktigt.

– Att så många som var fjärde svensk beslutat sig för att karriärväxla innebär både en utmaning och en möjlighet till förbättrad matchning på arbetsmarknaden. I dag har många arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens – här finns potential att upptäcka den på nya ställen. Samtidigt ställer människors nya attityd till arbetslivet höga krav både på landets arbetsgivare och utbildningssystem, avslutar Mikael Jansson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.