Sveriges högst och lägst ansedda företag 2022

Arbetsgivarvarumärke IKEA är tillbaka på tronen för Sveriges högst ansedda företag. Förra året gjorde nätbanken Avanza ett gästspel i toppen men i år lyckas de inte få tillräckligt med röster för att kvala in.

Sveriges högst och lägst ansedda företag 2022
Ingrid Landahl

Det visar den senaste Reputation&Trust-undersökningen som avslöjar hur svenska folket rankar företags anseende och hur mycket man litar på dem. I botten med lägst anseende hamnar en nykomling – den kinesiska modejätten Shein.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Även om IKEA minskade sitt anseende något under 2022 så är de tillbaka på förstaplatsen och är det enda företaget med över fyra i snitt. Avanza, som körde om dem förra året, fick inte tillräckligt många röster för att kvala in i årets top-of-mind-mätning, förmodligen en följdeffekt av minskat intresse för investeringar när börsen rasat. Spotify har också tappat lite i av sitt anseende men hamnar ändå på en andraplats.

Årets två raketer är Google, som avancerar från plats nio till plats tre, och Scania som har avancerat från tionde plats och hamnar på en delad fjärdeplats med Systembolaget. Att de klättrar på listan beror både på att de höjt sina betyg och att övriga bolag har tappat, främst till följd av sämre konjunktur och mer osäkerhet. Nya in på tio-i-topp är ABB som hamnar på en nionde plats.

– Det är intressant att både ABB och Scania nämns spontant och ökar i anseende i en mätning hos allmänheten trots att de verkar inom B2B. Vi ser att den faktor som svenska folket rankar som viktigast i år är hur företagen behandlar sina medarbetare, och det kan möjligen vara en faktor som också bidrar till att man spontant nämner dessa två stora och stabila arbetsgivare i en osäker tid. Det krävs mer av företagen för att få höga betyg i alla dimensioner i sämre tider, kommenterar Ingrid Landahl, kommunikationsbyrån Commas grundare.

Bland de tio lägst rankade företagen finns fyra nykomlingar: Swedbank och Vattenfall har betyget knappt godkänt det vill säga ett snitt strax över tre, SJ ligger strax under tre medan Shein för första gången dyker upp i mätningen och kliver rakt in på den absoluta bottenplatsen med betyg 2,24.

– Att Swedbank halkar ned igen bland de tio sämsta kan bero på processen mot Bonnesen under hösten, SJ:s anseende påverkas förstås av det tågkaos som präglat året medan det för Vattenfall förmodligen handlar om energikris och det höga elpriset. Sheins bottenplacering med ett snitt på 2,24, vilket är det lägsta betyget någonsin i vår mätning, innebär att de kommer att ha det tufft på den svenska marknaden, säger Ingrid Landahl och fortsätter:

– Ett lågt anseende påverkar faktorer som försäljning, möjligheten att rekrytera och att locka investorer. Det blir helt enkelt svårare och dyrare att driva verksamhet.

Läs mer: Så bra är IKEA

Reputation&Trust är en metod för att mäta och analysera uppfattningen om en organisations anseende och hur detta påverkar intressenternas beteende. Bakom mätningen står kommunikationsbyrån Comma och det finska analysföretaget T-Media som gjort mätningar i femton år i fler än 40 länder. I årets mätning har 3 755 svenskar rankat företags anseende i åtta olika dimensioner, bland annat hur de värderar företagens ledarskap, innovationsförmåga och ansvarsfullhet. De företag som rankas är de som svenskarna nämner top-of-mind, det vill säga vilka som de spontant kommer att tänka på med högt eller lågt anseende.

Respondenterna får även svara på frågor om de litar på företagen och om de skulle köpa deras produkter och tjänster, rekommendera dem, investera i dem eller söka jobb hos dem. Därmed kan även sambandet mellan anseendet och företagens förutsättningar att verka på marknaden mätas.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.