Svensk föräldraersättning – en karriärfälla?

HR & Arbetsmiljö Novare Pay Consulting har under ett flertal år följt löne- och karriärutvecklingen på den svenska arbetsmarknaden och publicerar nu en rapport om föräldraersättning.

Svensk föräldraersättning – en karriärfälla?
Vad som sker vid barnafödsel och föräldraledighet verkar vara avgörande för karriär och framtida löneutveckling. Foto: Adobe Stock

– Vi ser att det finns grund för att utmana dagens struktur för föräldraersättning om vi vill ha en ökad mångfald av kvinnor och män som gör karriär, kommenterar Erika Andersson, vd Novare Pay Consulting.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är små i början av karriären. Det verkliga lönegapet uppstår när män och kvinnor blir föräldrar och kvarstår sedan livet ut. Kvinnors livslön (sammanlagda bruttolön, pension och annan förvärvsinkomst) är 22 procent lägre än männens vilket motsvarar 5,4 miljoner kronor enligt den senaste statistiken från SCB.

– Vad som sker vid barnafödsel och föräldraledighet verkar vara avgörande för karriär och framtida löneutveckling. Jag är förvånad över att det inte debatteras och forskas mer kring det med tanke på att det verkar finnas en allmän uppfattning om att det behövs fler kvinnor på ledande positioner, säger Erika Andersson.

Idag fördelas uttag av föräldra- och VAB-dagar 70/30 mellan kvinnor och män. Novare Pay har räknat på hur lång tid det skulle ta innan fördelningen skulle vara 60/40. Om mäns uttag av föräldraledighet fortsätter att ha samma ökningstakt som mellan åren 2000–2020 kommer uttaget av ledighet att vara jämställt om 54 år.

Fullbetald föräldraledighet ska locka

– Siffrorna är slående. Om vi i stället tittar på uttag om 50/50 mellan kvinnor och män så är det nästan hundra år kvar, konstaterar Erika Andersson.

Sverige erbjuder en generös föräldraförsäkring med internationella mått mätt, men det är den kompletterande föräldralönen som gör den svenska strukturen unik. En studie av 45 företag visar att 90 procent erbjuder föräldralön men att få har ett bredare erbjudande till anställda som är föräldrar än själva föräldralönen.

– Vi ser att företag fokuserar mycket på föräldraersättningen för nyblivna föräldrar men glömmer att anställda med barn har många år kvar där de försöker balansera familj och karriär. Resultatet blir ofta utdragna föräldraledigheter och att en förälder, oftast kvinnan, går ner i arbetstid, fortsätter Erika Andersson.

Ett nytt EU-direktiv väntas klubbas igenom under hösten som handlar om att få bukt med löneskillnader mellan män och kvinnor. Det innehåller bland annat krav på företag att publicera löneskillnader mellan män och kvinnor och delge information om lönenivån publikt vid rekrytering.

– Vi ser tyvärr många åtgärder som behandlar symptomen i stället för orsaken. Att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete och prestation är en självklarhet men dessa typer av lagar kan ha en negativ inverkan på lönesättningen – det blir fokus på kön snarare än på kompetens, avslutar Erika Andersson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.