Rankingen omfattar 109 svenska börsföretag och den har gjorts utifrån en rad parametrar som har vägts samman till en totalpoäng.
Resultaten visar att de svenska företagen lyckas bra i sitt hållbarhetsarbete inom områdena klimat, miljö, mänskliga rättigheter och arbetsmiljö. Ett område som tycks vara utmanande för bolagen är att integrera FN:s hållbara utvecklingsmål, Agenda 2030, i affärsstrategier och riktlinjer.
– Vår ambition är inte bara att ranka hur företagen kommunicerar sitt hållbarhetsarbete. Vi vill gå bakom kommunikationen och se hur effektivt bolagens hållbarhetsarbete faktiskt är. Därför har vi gett företagen möjligheten att berätta hur deras arbetsprocesser ser ut bakom kulisserna, säger Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet och den som har haft det yttersta ansvaret att ta fram kriterier och arbetsprocesser för rankningen.
Rankningen visar att de svenska bolagens hållbarhetsarbete har hög förbättringspotential. Även det bästa bolaget Stora Enso har med sina 61 poäng långt kvar till de 88 poäng som är högsta möjliga.
– Vi har inte förväntat oss att något bolag ska kunna kamma hem full pott. Vi har utvecklat rankningen och dess parametrar för att pusha företagen framåt. Vi vill inte peka finger, vi vill lyfta goda exempel, berättar Susanne Arvidsson.
Läs mer: Studie om relationen mellan ledarskap och hållbarhet
De bolag som har rankats finns i tre branscher – kapitalvaror, konsumtionsvaror och material. Electrolux och H&M delar förstaplatsen i branschen konsumtionsvaror. Skanska tar förstaplatsen i branschen kapitalvaror. Stora Enso är bäst i klassen bland materialbolagen – och även bäst totalt av de 109 företag som har rankats i undersökningen.