Stockholm mest innovativt i Europa

Innovation I EU-kommissionens mätning av innovationsgrader i 240 regioner i 22 EU-länder utmärker sig Stockholm som den mest innovativa regionen i Europa.

Stockholm mest innovativt i Europa
De fem mest innovativa regionerna (kallad Innovation Leader +) är utmärkta med mörkblått på kartan. De områden som är märkta med mörkrött är ”framväxande” innovationsregioner

Det är fem olika regioner som utmärker sig som särskilt innovativa i Europa.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Efter Stockholm kommer Helsingfors-Nyland i Finland på plats nummer två av de mest innovativa regionerna i Europa kommer följt av Oberbayern i Tyskland. Den danska Huvudstadsregionen, som är en viktig partner inom Greater Copenhagen-samarbetet, återfinns på fjärde plats. Zürich i Schweiz kommer på femte plats.

Det är vartannat år som EU-kommissionen mäter innovationsgraden i EU-länderna. Resultaten publiceras i rapporten ”Regional Innovation Scoreboard” som mäter innovationsklimatet genom 21 olika indikatorer. Det handlar till exempel om privata och offentliga investeringar i forskning och innovation, livslångt lärande, sökta patent och hållbarhet men även individers grundläggande digitala färdigheter och innovationsutgifter per anställd.

Även Skåne-Blekinge (Sydsverige i EU:s regionsuppdelning) och Västsverige klassas som innovationsledande regioner och placerar sig på en andra plats bland de svenska regionerna.

Jämfört med EU uppvisar de svenska regionerna styrkor inom flertalet områden, till exempel inom utbildning och digitala färdigheter. Jämfört med resten av EU ligger Stockholm bäst till när gäller offentliga investeringar i forskning och innovation och investeringar från näringslivet. I rapporten lyfter EU just behovet av ett ökat inflöde av privata investeringar i forskning- och innovation.

Alla svenska regioner presterar på topp när det gäller livslångt lärande jämfört med övriga Europeiska regioner.

Här är huvudrapporten.

 

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.