Så promptar du din AI-assistent

Verktygslådan Den kan bli din högra hand, vassaste kritiker och effektivaste hjälpreda. AI-experten Nicholas Fernholm har några riktigt slipade tips för att prompta din AI-assistent – skräddarsydda för dig som vd.

Så promptar du din AI-assistent
Nicholas Fernholm är föreläsare och författare till boken ”Handbok för oförutsägbarhet: hur du kan bemöta en komplex och kaotisk värld”. Han har även jobbat med robotteknik på Nya Karolinska, samt skrivit den första AI-genererade barnboken ”Trisse Traktor”.

AI-assistenterna är här för att stanna. Nu gäller det bara att lära sig hur man drar nytta av dem på bästa sätt. Flera experter verksamma inom digital utveckling i näringslivet säger att det är mer en skyldighet än ett val att som ledare implementera AI-tekniken i sin verksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nicholas Fernholm går så långt som att säga att det inte bara kommer vara biologiska hjärnor en vd ska leda framtiden, utan även digitala hjärnor.

– Allt mer kommer det handla om att leda digitala hjärnor. Det är det de här nya AI:arna är; de är nya hjärnor. Kan vi inte leda dem och prompta dem på ett bra sätt kommer de bara ge oss skit. Skit in – skit ut, det är så det funkar.

Hur menar du?

– De här AI:arna kommer ju inte att jobba själva utan de behöver ledas utav oss och våra medarbetare och då gäller det att vi som yttersta ledare ger våra medarbetare tydliga mål och visioner med assistenterna, vart vi vill nå som organisation.

Han uppmuntrar vd:ar att ta ut svängarna och våga vara visionärer. Det kan handla om att sätta upp mål och vision för att automatisera en hel process, intern techsupport eller att alla på företaget ska ha en ”personlig assistent”.

Tre strategier för ledningen

Det är en av tre strategier han tycker att man från ledningshåll ska fokusera på. Den andra är vilket perspektiv man väljer; ladda berättelsen om AI med positivitet och kreativitet och fokusera på möjligheterna i stället för riskerna.

– Det blir en självuppfyllande profetia. Pratar vi bara om risker och rädslor kommer vi fastna i riskanalyser och bli omsprungna. Som vd måste du vara aktiv och prata om det utifrån möjligheter för att skapa en kultur som gör att dina medarbetare också vill testa.

Den tredje strategin är att använda AI för att faktiskt bli bättre – inte sämre.

– Som vd måste man vara tydlig med att det inte är ett verktyg för att låtsasjobba och få det att se ut som att vi jobbar mycket, utan något som kan hjälpa oss bli bättre på att kommunicera, hitta perspektiv och nya insikter kring vår problematik. Ge oss kreativa insikter helt enkelt.

Olika AI-assistenter

Den mest framträdande AI-assistenten på marknaden är den senaste versionen av ChatGPT, som efterföljs av Microsofts Copilot.

– Googles AI-assistent börjar träda fram nu och nosar på att bli lika bra som ChatGPT 4. Den är kanske till och med bättre på vissa saker. Men enligt ryktet är ChatGPT 5 inte långt borta, vi kan nog räkna med att den är färdigtränad innan sommaren och det kommer bli ett bombnedslag som springer om alla andra verktyg.

Eftersom Copilot baseras på Open AI kommer även den öka sin kapacitet vad gäller intelligens och vad den är kapabel till att göra. Den är dessutom säkrare ur datasäkerhetssynpunkt då Copilot inte tränar på den data du matar den med, till skillnad från ChatGPT.

Så just nu verkar det som att Open AI och Microsoft håller i taktpinnen vad gäller AI-assistenterna, säger Nicholas Fernholm.

– Sedan får vi se vad Apple gör, de har sagt att de är på gång med en konsumentprodukt i iphone. Men Apple är perfektionister. AI kommer aldrig bli perfekt, så de kommer behöva kämpa rent kulturellt, och frågan är om de kommer våga släppa en AI som kanske inte är perfekt och bombsäker. De är räddare som organisation, Microsoft är mer experimenterande.

Tips

Nicholas Fernholms bästa prompt-tips

  1. Skapa en beskrivning av din organisation

    Beskriv ditt företag och din verksamhet så detaljerat det går utan att uppge själva namnet. Storlek, antal anställda, bransch, position i branschen, era utmaningar och så vidare. Skriv cirka 1000–2000 tecken. Ju mer detaljer desto träffsäkrare svar kommer du att få. När du har beskrivningen har du gjort det möjligt för AI-assistenten att förstå vem den pratar med och vilken organisation den försöker hjälpa. Spara den och kopiera sedan in beskrivningen varje gång du frågar AI-assistenten något relaterat till din organisation.

    Exempel: Kopiera in beskrivningen och be AI-assistenten skriva tre olika förslag på en kravprofil för att anställa en ny CFO/ekonomiansvarig.
  2. Använd AI-assistenten för besluts- och scenarioanalys

    Här gäller samma strategi men skriv i stället 1000-2000 tecken kring ett beslut eller scenario du står inför. Det ska vara så detaljerat och ingående som möjligt. Fråga vilka för- och nackdelar det finns och vilka okända faktorer du som vd troligen har missat. Vilka så kallade unknown unknowns* finns det?

    Exempel: Kopiera in organisationsbeskrivningen och scenariobeskrivningen och be AI-assistenten ge dig tio idéer på vilka unknowns som du nog har missat.

    *Unknown unknowns är oväntade eller oförutsebara förhållanden som utgör en potentiellt större risk, helt enkelt för att de inte kan förutses baserat på tidigare erfarenheter eller undersökningar. Known unknowns är däremot resultatet av kända men dåligt förstådda fenomen.
  3. Få hjälp att skapa nya rapporter/dokument

    Numera går det att ladda upp filer i PDF-format som din AI-assistent kan använda för att generera material. På så sätt lär den sig formuleringar, stil och format som den sedan kan efterlikna.

    Exempel: Ladda upp de tio senaste kvartalsrapporterna och instruera AI-assistenten: ”Jag ska skriva en ny rapport för det här kvartalet, här är de nya siffrorna (klistra in siffrorna). Du kommer inte kunna använda allt det AI:n skapat fullt ut, men det kommer förmodligen spara dig 70 procent av tiden du behöver lägga på uppgiften.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.

Det senaste