Så försäkrar du dig om att få en uppgift utförd

Ledarskap Ibland kan du behöva be en medarbetare att utföra en uppgift som ligger lite utanför deras arbetsbeskrivning. Här är experttipsen som hjälper dig att lyckas.

Så försäkrar du dig om att få en uppgift utförd
Ibland behöver man få en uppgift utförd som inte står i arbetsbeskrivningen...Foto: Adobe Stock

Det kan vara svårt att be en medarbetare att ta sig an en uppgift som ligger utanför arbetsbeskrivningen. I värsta fall formulerar du din önskan så luddigt att responsen inte blir den du önskar. I stället för att medarbetaren griper sig uppgiften an får du kanske ett icke-bindande i stil med ”det låter bra” eller ”det borde fungera” och din fråga mynnar ut i intet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Hur kan du formulera din begäran på ett sätt som säkerställer att uppgiften utförs? Rae Ringel, grundare av den amerikanska konsultbyrån Ringel Group, ger sina bästa tips.

Bryt ned frågan i fyra delar:

  1. Vad vill du ha, och hur skulle framgång se ut? Formulera dina förväntningar på ett detaljerat sätt och förklara exakt hur ett ”bra jobb” skulle se ut.
  2. Vem vill du ha det från? Välj en specifik person. När du gör en förfrågan till ett team eller en grupp människor är det möjligt att varje person antar att någon annan kommer att göra arbetet.
  3. När ska det vara klart? Sätt en deadline för uppgiften. Tydlighet gör din medarbetare medveten om vilka förväntningar som gäller. Det sparar tid och energi som du annars kanske skulle spendera på att kolla mejlen och följa upp.
  4. Varför är uppgiften viktig? Var tydlig med vad som ligger bakom din begäran. Genom att sätta din uppgiften i ett sammanhang är det större chans att den tas emot på ett välvilligt sätt, utan att du framstår som svag eller osäker.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.