Ramirents nya vd: ”Som att komma hem”

På nytt jobb Jens Sjöberg blir ny vd för Ramirent i augusti – en av hans första arbetsplatser efter KTH. Nu kavlar han upp ärmarna och ser både konjunkturläget och teknikskiftet på agendan framöver.

Ramirents nya vd: ”Som att komma hem”
Jens Sjöberg tog sin civilingenjörsexamen från KTH, har en fil kand i ekonomi från Uppsala universitet och en MBA från Warwick University. Foto: Ramirent

Jens Sjöberg var en gång i tiden regionchef på Ramirent, företaget som är specialiserat på att hyra ut byggmaskiner och utrustning med tillhörande tjänster och utbildningar. Nu kommer han tillbaka dit med 17 års erfarenhet av vd-rollen med sig i bagaget, då från Xervon, ett av Sveriges största företag inom ställningsmontage. Den första augusti tar han över vd-posten efter Ramirents koncernchef Erik Bengtsson, som har varit tillfällig vd för Ramirent i Sverige sedan förra sommaren.

Du har beskrivit att komma tillbaka till Ramirent som ’att komma hem’. Hur planerar du att förvalta och vidareutveckla Ramirents företagskultur och värderingar? 

– Precis som många andra har erfarenheterna från mina allra första yrkesår präglat mig mycket, inte minst är flera ledare från tidigt i min karriär än i dag förebilder. Jag började som trainee på NCC Maskin och efter ett antal roller inom företaget var jag med i uppstarten av det som senare blev Ramirent – en oerhört lärorik resa. Ramirent är en genuint kundnära organisation. Kultur är inte statiskt så jag är givetvis nyfiken på hur den utvecklats genom åren, och inte minst hur vi gemensamt kan forma den vidare.

Vilka utmaningar ser du i branschen och hur planerar du att adressera dem som vd för Ramirent? 

– Den största utmaningen just nu är konjunkturläget. För många medarbetare kan det vara första gången man står inför en riktig konjunkturnedgång och det blir avgörande hur vi som team hanterar dessa utmaningar fortsatt.

Citat: Som chef är jag med och anger riktningen, som ledare ser jag till att duktiga medarbetare får ta ansvar och plats. Som människa vill jag bidra till en positiv stämning i med- och motgång.

Med tanke på ditt engagemang och din kunskap kring digitalisering, hur planerar du att använda dessa verktyg för att effektivisera branschen och Ramirents tjänster? 

 – Digitalisering, och i allt högre hastighet också AI, påverkar alla företag i dag. Från att det tidigare kanske främst handlat om stegvisa förändringar i arbetssätt så befinner vi oss nu i ett teknikskifte som radikalt förändrar förutsättningarna för individer och företag. 

– Rätt utnyttjat kan AI innebära en enorm hävstång men det krävs också helt nya förhållningssätt av oss. Det ska bli oerhört spännande att ta del av de idéer och initiativ som finns inom bolaget och bidra med de erfarenheter, kunskaper och insikter jag har med mig.

Hur skulle du beskriva din ledarstil och hur tror du att den kommer att bidra till framgången för Ramirent? 

– Jag haft förmånen att få se många riktigt duktiga medarbetare växa genom åren. Som chef är jag med och anger riktningen, som ledare ser jag till att duktiga medarbetare får ta ansvar och plats. Som människa vill jag bidra till en positiv stämning i med- och motgång.

BTX: Jens Sjöberg tog sin civilingenjörsexamen från KTH, har en fil kand i ekonomi från Uppsala universitet och en MBA från Warwick University.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.