Problem med jämställdhet på många arbetsplatser

HR & Arbetsmiljö Poddprofilen Fanny Widman släpper i slutet av oktober boken ”Det är nog nu”. Den handlar om hur system och fördomar om manligt och kvinnligt påverkar oss negativt i vardagen på jobbet.

Problem med jämställdhet på många arbetsplatser
Jag har lyft fram berättelser, funderingar och åsikter ur de nästan hundra intervjuer jag gjort, säger Fanny Widman.

– Jag har skrivit den här boken för att visa på situationer och utmaningar som kvinnor möter, för att diskutera varför vi gör det och hur vi kan tackla det. Men också för att skapa en medvetenhet hos både kvinnor och män om vad vi kan göra för att förändra. Jag har lyft fram berättelser, funderingar och åsikter ur de nästan hundra intervjuer jag gjort, säger Fanny Widman.

Det finns fortfarande idag stora problem med jämställdhet på många arbetsplatser, inte minst löneskillnader mellan könen. Statistik från SCB visar att medianinkomsten för män per år är 63,000 kr högre än för kvinnor.

Intervjuer ur podden Fannys förebilder med framgångsrika kvinnor som Amelia Adamo, Hélène Barnekow, Annie Lööf, Mia Törnblom, Anna Kinberg Batra och Ebba Busch är framträdande i Det är nog nu. De berättar om sina erfarenheter och hur de hanterat det motstånd de mött genom karriären, bara för att de är kvinnor. Som många andra har de blivit kallade för “lilla gumman”, fått lägre lön än sina manliga kollegor och behövt lyssna till sexistiska skämt.

I samband med boksläppet har Fanny Widman dragit igång uppropet #detärnog nu på sociala medier, för att lyfta frågan om kvinnors rättigheter och möjligheter inom näringslivet. Ett upprop som bland annat Annie Lööf, Ebba Busch, Anna Serner och Thomas Spångberg har tagit ställning för.

“Även om jag är den som ställer frågorna vänder sig kunden till min manliga kollega när han svarar. Samma sak när kunden själv ställer en fråga – han riktar den till min kollega. Efter ett tag börjar jag känna mig rätt osynlig, mest som ett kuttersmycke. Jag sjunker ner mer och mer i stolen. Det känns som om jag lika gärna hade kunnat gå ut för att hämta kaffe. Jag inser att det enda jag tillför är att kunden från och till under den timme vi är där kan glo på mina bröst. Jag kände mig rätt liten när vi skulle gå därifrån. Kunden avslutade mötet med att skaka hand med min manliga kollega för att sedan vända sig till mig med en kram och säga ´Bra jobbat gumman, det där gjorde du bra!´” – ur boken.

Fanny Widman har en bakgrund som säljare inom it-branschen. Sedan 2018 driver hon podden Fannys Förebilder. Det är nog är hennes debutbok och ges ut av Liber.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.