Olika leker bättre än lika

Tänkt tvärtom, locka fram konflikter och se möjligheterna i motgångarna. Det är några av länspolismästare Carin Götblads bästa råd för ett gott ledarskap.

Carin Götblad är inte rädd för att sticka ut och provocerar gärna fram förändringar. Att ha ett brett perspektiv och förmågan att tänka utanför boxen är nödvändigt för att överleva i den komplexa verkligheten vi lever i. Samtidigt konstaterar hon att det inte finns någon som klarar detta på egen hand. Vi behöver därför omge oss med människor som är olika, som ser saker på olika sätt, har olika bakgrund, utbildning och intressen. Och som chefer uppmuntra medarbetarna att titta åt sidan och samarbeta över funktionsgränserna.

– Idealmedarbetaren finns inte. Därför behöver vi många olika människor, säger hon.

Mångfald börjar här

Men mångfald på en arbetsplats skapas inte av sig självt. Det krävs ett långsiktigt och modigt ledarskap. Enligt Carin Götblad bör man alltid börja sitt mångfaldsarbete i organisationen.

– Om man inte har jobbat med kulturen i organisationen, då kommer man aldrig att få behålla de annorlunda människorna. De försvinner ut igen, säger hon.

En av de stora utmaningarna i ledarskapet är därför att jobba med den interna mångfaldskompetensen. Carin Götblad förklarar att det inte enbart innebär ren kunskap om mångfald och ett inkluderande synsätt, utan även handlar om att skapa sig en förståelse för de strukturella hinder som finns för att få vara annorlunda. Hon tar körkortskravet som ett exempel. För att bli polis måste man ha körkort, det är kanske inget konstigt krav. Men tittar man på 20-åringar i förorten så har bara 20 procent körkort. Många har kanske inte ens en förälder med bil som de kan övningsköra med. Och kostnaden att ta körkort är ännu ett hinder. På så vis blir körkortskravet ett strukturellt hinder för många med en annan bakgrund än normen.

Här för att förändra

När Carin Götblad tillträdde som länspolismästare gick hon in med inställningen att ”det är ingen mening med att ta jobbet om jag anpassar mig”, eftersom hon anser att det är olikheter och modet att sticka ut som är drivkraften till förändringar. När nya medarbetare börjar vill hon därför uppmuntra oliktänkandet.

– Du är här för att förändra och utveckla verksamheten, inte för att anpassa dig, brukar jag säga.

För att nå förändringar vill hon gärna provocera. En metod hon använder för att förankra och förbereda beslut är att tillsätta tvärfunktionella grupper som får bereda besluten. Där ser hon till att blanda män och kvinnor, civila och poliser, snälla och elaka, allt för att få en dynamik och ett bredare synsätt i gruppen. Här får olika åsikter och synsätt stötas och blötas mot varandra. På så vis blir besluten väl förankrade hos medarbetarna samtidigt som alla eventuella konflikter redan är avklarade när beslutet sedan ska fattas.

Kräver engagemang

Och om man inte vill vara med och engagera sig i tvärgrupper får man acceptera att ens åsikter inte förs fram.

– Vad synd att du inte var med, brukar jag säga när någon klagar på ett beslut. Vill man ha inflytande så måste man också engagera sig i lösningarna.

En annan metod är att tänka tvärtom. Att sätta en oengagerad medelålders man som jämställdhetshandläggare till exempel.

– Han var kanske inte rätt person för jobbet, men han väckte en enorm debatt om jämställdhet på kontoret. Medarbetarna blev väldigt engagerade och det diskuterades jämställdhet på alla fikaraster. Tack vare detta fick vi en förståelse för att jämställdhet är något som angår alla, även männen. Att det är okej för en man att vara rädd, till exempel.

Struntar i gnället

En viktig erfarenhet hon skaffat sig genom åren som chef är att satsa krutet på de som vill engagera sig. Från början låg hon sömnlös på nätterna och grubblade över hur hon skulle omvända de gnälliga, de som sprider gruset i maskineriet. Nu struntar hon i dem.

– Förändringar sker i det uthålliga arbetet i den grå vardagen. Därför ska man uppmuntra dem som plikttroget jobbar på, kompromissar och jämkar för att få till det bästa för helheten.

Fakta

Carin Götblads bästa ledarskapstips

  • Lyssna på de som berörs och engagera dig i vad medarbetarna gör.
  • Uppmuntra ansvar och initiativförmåga.
  • Tillåt öppenhet och bygg förtroende.
  • Var inte rädd för att sticka ut. Om man inte vågar pröva, då blir det heller ingen utveckling.
  • Var engagerad till 100 procent. En ledare kan egentligen vara hur som helst, bara han eller hon är engagerad.
  •  Se motgångar som möjligheter. Det är något som stärker dig, som ger nya insikter och kunskaper.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.