Nya vd:n på Arwidssonstiftelsen: ” Jag känner att jag har hittat rätt”

På nytt jobb Den före detta M-politikern Anna König Jerlmyr blir ny vd för Arwidssonstiftelsen.
– För mig var det viktigt att skapa mig en ny arena där jag kan påverka samhället till det bättre, säger hon till Vd-tidningen.

Nya vd:n på Arwidssonstiftelsen: ” Jag känner att jag har hittat rätt”
Foto: Oscar Omne

Hon efterträdde Kris Johnson-Jones som vd för Arwidsonstiftelsen i mars, och tänker fortsätta jobba med många av projekten som Arwidssonsstiftelsen driver. Uppdraget ligger i att vara en katalysator för innovation, folkhälsa och stadsutveckling, och Jerlmyr beskriver arbetet som en fortsättning på hennes engamenag för det som har med mänskliga värden att göra.

Du kommer från en politisk bakgrund, där du har engagerat dig i frågor som rör innovation, internationellt samarbete och hållbarhet. Hur planerar du att överföra dessa erfarenheter till ditt nya uppdrag?

– Det blir en naturlig fortsättning på de områden jag fördjupat mig inom, svarar Anna König Jerlmyr.

– Jag ser att Sverige och Norden länge har ansett som ledande inom hållbarhet, men jag kan konstatera att nu är det många städer och länder i världen som är mycket offensiva med både smartare mobilitet och tekniska lösningar inom hållbarhet. Då gäller det för oss att vara nyfikna och se hur vi kan inspireras av andra. Jag tror min outtröttliga nyfikenhet, internationella nätverk och erfarenhet av partnerskap kan komma väl till pass i min nya roll.

Från politik till stiftelse

Hon kommer senast från rollen som Finansborgarråd i Stockholms stad och har under sin tid i Stockholms stadshus fått en utmärkelse som en av de fem främsta borgmästarna i Europa av organisationen Mayors of Europé. Vad säger det om hennes ledarskap?

– Jag tror min förmåga att peka ut en vision, samtidigt som jag är fokuserad på resultat och handling leder till framdrift i en organisation. Möten som bara leder till ytterligare möten är inte riktigt min melodi. Jag är född med mycket energi och ett optimistiskt synsätt på förändring, det gör att jag inte är rädd för att ta mig an utmaningar, säger hon.

Att gå från Sveriges största kommun till en relativt liten stiftelse blir en omställning, men hon säger sig vara peppad på att kavla upp ärmarna och hugga i. Politiken är inget livstidsuppdrag, utan hon har varit inställd på att gå vidare och vara verksam på andra områden.

– Det är alldeles för många som stannar för länge eller som inte klarar av att lämna. För mig var det viktigt att skapa mig en ny arena där jag kan påverka samhället till det bättre. Jag känner att jag har hittat rätt.

Arwidsonsstiftelsen är en fristående organisation med uppgift att utveckla och stärka samarbetet mellan stadsbyggnad, arkitektur, forskning, konst och humaniora. Den grundades av entreprenören Per Arwidsson och hans hustru Birthe 2014 och står bland annat bakom journalistpriset Olle Bengtzonpriset och en professur inom tillämpad stadsbyggnad på KTH.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.