Nya vd:n för Green Dairy: ”Med åldern och rutinen minskar stressen”

På nytt jobb Han spelar lite för mycket padel och har devisen att ”går det fel så går det fel – vi löser det också". Nu går Johan Girdo från Oatly till att bli vd för den ”gröna” mejeriproducenten Green Dairy Sweden Holding.

Nya vd:n för Green Dairy: ”Med åldern och rutinen minskar stressen”
Johan Girdo. Foto: The Green Dairy

The Green Dairy Sweden Holding AB som producerar växtbaserade mejeriprodukter, utser Johan Girdo till ny vd efter den nuvarande, Kenth Lindvall, som går i pension. Johan Girdo kommer närmast från rollen som Europachef på ett annat växtbaderat livsmedelsföretag, Oatly.

VD-tidningen passade på att ställa några frågor till Johan Girdo.

Vad lockade dig mest med rollen som vd för The Green Dairy, särskilt med tanke på din framgångsrika karriär på Oatly?

– Oatly var en fantastisk resa, men allt har en början och ett slut. Jag älskar fortfarande Oatly och människorna där. Och det vi byggde tillsammans är unikt. Den resan behövde sjunka in, men när jag började se mig om efter en ny roll var det en ledande position i ett tillväxtbolag jag sökte. Jag brinner för att bygga team och utveckla bolag, dessutom var det absolut nödvändigt att det var värderingsdrivet och bidrog till en mer hållbar värld.

Det var inte självklart att han skulle fortsätta inom just livsmedel, men när möjligheten på Oatly dök upp var det ”en perfekt match” att få fortsätta jobba med växtbaserade livsmedel, säger han.

– Jag kände nog att jag inte riktigt var klar med uppgiften att konvertera människor från mejeri till växtbaserat. Dessutom är den fasen The Green Dairy är inne i nu, den jag trivs allra bäst i, också där jag tror jag kan bidra mest. Kraftig tillväxt, att skala upp, se hur strategier och planer tar fart är där jag trivs bäst.

Vad är din syn på ledarskap?

– Jag är en lagspelare, och mycket handlar om att de olika teamen ska arbeta bra tillsammans. Träffa en sweetspot där det mesta funkar sömlöst. Min roll är att skapa förutsättningar där alla ska kunna vara sitt bästa jag i just den rollen man har. Också att vara närvarande och stöttande där det behövs. Annars fokusera på det större perspektivet, hålla ihop helheten och se till att vi driver mot samma mål.

Hur gör du för att hitta balans i tillvaron som vd?

– Jag fokuserar på det som är viktigt och betyder något. Lita på människor och våga ta beslut. Går det så går det fel, vi löser det också. Det är lite av min devis. På fritiden spelar jag lite för mycket padel och hänger med familjen. Som vd är jobbet är alltid där, men med åldern och rutinen minskar stressen. Man hittar sin väg och balansen i tillvaron.

Johan Girdo tillträder rollen senast den 1 juli 2024.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.