Konsten att hantera elefanterna

Organisationen I september kommer psykologen Cecilia Duberg med boken Elefanteffekten. Den handlar om relationer, starka team och lyckade samarbeten. I boken guidas läsaren genom samarbetets viktiga beståndsdelar och metoder för att lyckas tillsammans.

Konsten att hantera elefanterna

Elefanteffekten är uppföljare till Cecilia Dubergs bok Lejonagendan som handlar om självledarskap.

– I en tid då förändringar avlöser varandra och allting förväntas gå fortare, behöver vi varandra mer än någonsin, säger Cecilia Duberg.

Hon menar att framgångsrikt leda och utveckla team till stor del bygger på att identifiera och hantera ”elefanten i rummet”, det som känns och påverkar oss men som vi har så svårt att prata om. Kanske för att vi inte ser dem, ibland för att vi inte förstår dem men oftast för att vi inte vet vad vi ska göra med dem. I boken presenterar hon de åtta vanligaste elefanterna i rummet, de åtta största utmaningarna för samarbete och hur man kan lära dig att identifiera och hantera dem.

– Det är enkelt att sätta ihop en grupp människor, men jag ser hur många brottas med att bygga starka och hållbara team över tid, på såväl hemmaplan som inom organisationer. Det påverkar framgång och hälsa, och får ibland allvarliga konsekvenser i form av utmattning och utanförskap. De team som blir starka och kreativa tillsammans, som lyfter både varandra och verksamheten till nästa nivå har en sak gemensamt: de kan hantera elefanterna i rummet, berättar Cecilia Duberg.

Hon är legitimerad psykolog och mental tränare, specialiserad inom hälsopsykologi, ledarskap och teamutveckling. Vissa dagar tränar hon ledare, elitidrottare och högpresterande team mot toppresultat, andra dagar leder hon tystnadsretreat för människor som behöver ta en paus från ”att göra”. Fokus i hennes arbete är att hjälpa individer och grupper att lyckas, genom att få klarare och skarpare tillgång till resurser – både egna och andras.

Elefeanteffekten ges ut av bokförlaget Liber.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.