Lars Samuelsson ny vd i Sjöräddningssällskapet

På nytt jobb Sjöräddningssällskapet får ny vd i Lars Samuelsson efter årsskiftet. Han efterträder Cia Sjöstedt som fortsätter sitt uppdrag som styrelseledamot.

Lars Samuelsson ny vd i Sjöräddningssällskapet
Foto: Mats Ryde

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation som finansieras av gåvor, donationer och medlemsavgifter. Genom ett avtal med Sjöfartsverket ingår de som en del i Sveriges organiserade sjöräddning. Lars Samuelsson går från posten som maritim ledare till vd-posten den första januari.

Du har arbetat länge inom Sjöräddningssällskapet. Hur känner du inför att ta det här steget?

– Ja, jag har varit en del av Sjöräddningssällskapet i cirka 20 år. Först som frivillig sjöräddare och sedan arbetat inom utbildning och som ledare för hela räddningstjänstverksamheten. Sjöräddning har alltid varit ett ”kall”. Så att vara kvar inom organisationen känns naturligt.

Vad ser du som ditt uppdrag med verksamheten i din nya roll?

– Föreningens uppdrag är detsamma som alltid – att rädda liv till sjöss. Det gör vi genom förebyggande sjösäkerhetsarbete, att samverka och påverka metoder för sjöräddning och genom att bedriva egen räddningstjänstverksamhet. Även om målet är detsamma, måste jag och mina kollegor skapa rätt förutsättningar och främja utveckling inom teknik, ekonomi och frivillighet.

Vad tar du med dig för erfarenheter in i vd-jobbet?

– Att ha varit frivillig sjöräddare är fostrande. Frivilligheten är grundstenen i vår verksamhet, och när vi ser människors axlar sjunka efter att ha fått hjälp ur en knipa är vår hela belöning och också därför drivkraft.

Vilka utmaningar ser du framöver?

– Sjöräddningssällskapet drivs helt av insamlade medel; medlemskap, gåvor och donationer. Så vill vi ha det, och kan utan statliga medel vara fristående och snabbfotade. Men det innebär utmaningar så klart. Vi behöver ständigt andra människors stöd för att kunna göra vårt uppdrag. Förhoppningsvis ser många vår nytta och vill fortsätta stötta oss, säger Lars Samuelsson.

Lars Samuelsson efterträder Cia Sjöstedt som har varit vd för Sjöräddningssällskapet sedan 2017 (och har arbetat i organisationen sedan 2012).

– Efter mer än tio år i organisationen, varav sex år som vd, har jag bestämt mig för att gå vidare. Jag är väldigt stolt över vad vi gemensamt har åstadkommit under dessa år. Sjöräddningssällskapet har utvecklats mycket väl under perioden, såväl ekonomiskt som organisatoriskt och vårt viktiga samverkansarbete, både externt och internt, har fördjupats och förbättrats, säger Cia Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.