Lär dig säga nej – och må bättre

Personlig effektivitet Att kunna säga nej till vissa uppgifter är en av vd:ns mest värdefulla förmågor, som hjälper dig att ta hand om din tid och din hälsa och därmed i förlängningen även verksamheten. Techentreprenören Elad Gil ger sina bästa tips på när vd:n bör sätta hälarna i backen.

Lär dig säga nej – och må bättre
Elad Gil. Foto: jdlasica is licensed under CC BY 2.0

Elad Gil är en mångårig techentreprenör och investerare bakom företag som Airbnb, Pinterest och Wish. I ett blogginlägg om vd:ns ansvar tar han upp en av de viktigaste förmågor en vd behöver utveckla för att klara jobbet: att ta hand om sig själv. För när vd:n inte sköter sitt uppdrag tar hela verksamheten skada. Och för att kunna sköta detta uppdrag behöver vd:n också styra sin agenda och ta kontroll över sin tid.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

En av de viktigaste faktorerna till vd:ns självomhändertagande är förmågan att säga nej. Avstå helt enkelt alla uppgifter som inte verkligen innebär det bästa användandet av din tid. Här är några exempel:

1. En fulltecknad kalender.

Vd:n behöver sällan närvara vid första intervjuomgången med nya kandidater eller alla slags kund-, sälj-, produkt- och partnermöten som förekommer i verksamheten. Det betyder inte att du ska abdikera från ansvaret som vd, bara att det ofta är klokare att delegera dessa uppgifter till någon annan i företaget.

2. Möten på obekväma tider.

Acceptera inte varje mötestid på uppstuds – det kommer bara att utmatta dig utan att främja företaget. Individuella önskemål från kunder och partners, tidsskillnader mellan kontor i olika länder och så vidare kan leda till många förslag om obekvämt tidiga eller sena möten. Sätt gränser så att du inte bränner ut dig själv.

3. Förfrågningar utanför verksamheten.

Kanske får du olika förfrågningar om intervjuer, sitta i paneler och juryer, att tala på evenemang och liknande. Välj ut de förfrågningar som ger störst möjlighet till påverkan eller som du bedömer har en genuint positiv betydelse för dig och din verksamhet. Kanske räcker det att du deltar i ett eller två evenemang per kvartal? Du behöver inte säga ja till allt. Gör noggranna val för att frigöra tid för andra uppgifter.

4. Överdrivet nätverkande.

Nätverkande är en viktig del av att vara vd, men syna din kalender kritiskt: Om stora tidsblock varje vecka tas upp av möten med olika entreprenörer eller investerare har du förmodligen inte tillräckligt bra tidsfokus. Försök foga samman och komprimera nätverkandet så att övergångskostnaden blir så låg som möjligt. Lägg ditt fokus på saker som faktiskt är meningsfulla för ditt företag eller för dig personligen.

5. Onödig kapitalanskaffning.

Leder du ett företag i tillväxt behövs ofta ett tillskott av kapital för att växa, och då blir kapitalanskaffning en nödvändig bieffekt. Men det är också tidskrävande och blir lätt distraherande. Enligt Elad Gil verkar vissa ”samla in kapital av den enda anledningen att de tror att de borde”. Han avråder från att lägga tid på kapitalinsamlande bara för att någon riskkapitalist föreslår ett möte. Ägna dig bara åt sådant som är genomtänkt och du vet stöder olika mål för företaget.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.