Lär av proffset hur du speedar upp tillväxten

Tillväxt Många små och medelstora företag (SME) är på jakt efter snabb tillväxt. Möjligheterna lockar, men riskerna är också många. Fredrik Josefsson är expert på expansionsresor för SME-företag – här delar han med sig av framgångsfaktorerna bakom snabb tillväxt som är icke-organisk.

Lär av proffset hur du speedar upp tillväxten
Fredrik Josefsson. Foto: SEB

Vill ni snabba på tillväxttakten? Det finns flera alternativ till organisk tillväxt, men det gäller att veta vad man gör – och se upp med fallgroparna. Fredrik Josefsson, Head of Entrepreneurs and High Growth på SEB, rekommenderar företagare som söker snabb expansion att göra sin hemläxa ordentligt.

– Det är viktigt att analysera interna och externa faktorer, och att väga fördelar och nackdelar med snabb expansion, säger han.

Han tar upp några centrala faktorer som måste vägas in:

Verksamhetens struktur och produktionseffektivitet.

Analysera noggrant hur företagets nuvarande affärsmodell kan skalas. En effektiv struktur där både produktion och distribution är optimerade gör det möjligt att hantera tillväxt utan att kvalitén försämras eller kostnader skenar i väg. Att identifiera vilka delar av verksamheten som kan automatiseras eller effektiviseras ytterligare är centralt.

Ägarnas visioner och riskbenägenhet.

Tillväxt kräver ett tydligt mål och en vilja att ta risker, särskilt när det gäller att finansiera expansion eller anställa personal i förväg för att kunna hantera större volymer. Ägarna behöver även förhålla sig till frågor om ledningskapacitet och om företagsstrukturen tål att växa utan att tappa den ursprungliga affärsidén och värdegrunden.

Ekonomiska förutsättningar och kapitalbehov.

Ett företag som vill växa snabbt behöver ofta kapital för att finansiera lager, marknadsföring, och eventuella investeringar i nya maskiner eller teknologi. Alternativ som lån, kapitaltillskott från ägarna eller riskkapital är viktiga att överväga. Det är även nödvändigt att ha en klar bild över hur tillväxten ska finansieras långsiktigt utan att överbelasta företagets balansräkning.

De största utmaningarna med snabb tillväxt är höga kapitalbehov, risk för överbelastning av resurser och organisatoriska påfrestningar, menar Fredrik Josefsson. De stora investeringarna i början kan skapa likviditetsproblem om intäkterna inte kommer så snabbt som man hade hoppats. Och om den snabba tillväxten överbelastar företagets kapacitet, så kan resultatet bli kvalitetsproblem och missnöjda kunder.

De gäller också att se till at organisationen hänger med så att det inte saknas strukturer och processer som kan stödja tillväxten.

– Ofta innebär det att företaget måste lägga betydande resurser på att rekrytera rätt kompetens och hantera en större och mer komplex verksamhet, exemplifierar han.

Tre vanliga metoder

När företag söker snabbare tillväxt genom icke-organiska strategier lyfter Fredrik Josefsson framför allt tre metoder som de vanligaste.

1. Förvärv av konkurrenter. Att köpa upp en konkurrent kan vara ett effektivt sätt att snabbt öka kundbasen och få tillgång till nya marknadsandelar.

Styrkor: Genom att överta etablerade kundrelationer och ett färdigt företag med befintlig organisation, kan företaget snabbt öka sin marknadsandel och utnyttja synergieffekter. Detta kan minska kostnaderna genom sammanslagning av inköp, IT och ledningsfunktioner.

Risker/fallgropar: Förvärv innebär alltid integrationsutmaningar, särskilt när det gäller att harmonisera företagskulturer och tekniska system. Dessutom kan förvärv vara kostsamt och belasta företaget med skulder, vilket gör strategin riskabel om den inte hanteras korrekt.

2. Franchising. Genom franchising expanderar företaget genom att låta andra entreprenörer driva nya enheter under samma varumärke och affärsmodell.

Styrkor: Franchising möjliggör snabb expansion utan att företaget själv står för alla investeringskostnader, eftersom franchisetagarna bidrar med kapital. Dessutom kan engagerade franchisetagare förbättra kvaliteten och driva framgång.

Risker/fallgropar: För att lyckas med franchising krävs ett starkt och välfungerande koncept. Om affärsmodellen inte är beprövad och skalbar kan det leda till problem, där franchisetagarna inte uppnår den förväntade lönsamheten, vilket kan skada företagets varumärke.

3. Internationell expansion. Att gå in på nya geografiska marknader kan vara en naturlig väg för företag som maximerat sina möjligheter på hemmamarknaden.

Styrkor: Expansion på internationella marknader kan ge tillgång till en betydligt större kundbas och nya intäktsströmmar. Det kan också bidra till riskdiversifiering genom att minska beroendet av en enda marknad.

Risker/fallgropar: Utlandsexpansion kräver att företaget har en djup förståelse för den lokala marknadens behov, regler och konkurrenssituation. Logistiska och kulturella skillnader kan snabbt bli kostsamma om man inte förbereder sig tillräckligt.

Till sist: när tillväxttakten ökar kan det vara svårt att behålla lönsamheten. Hur gör de som lyckas?

– För att lyckas finns några kritiska faktorer, menar Fredrik Josefsson.

Han listar tre:

  • Att utnyttja skalfördelar.
  • Att välja rätt tillväxtmarknader.
  • Att kvalitetssäkra och utöva kostnadskontroll.

Det handlar om att kunna förhandla till sig bättre villkor och effektivisera processer när man får ökad volym och större resurser. Och det handlar om att förstå marknaden i det land man etablerar sig i, så att man inte missbedömer den nya marknadens specifika efterfrågan och köpkraft. 

Sist men inte minst gäller det att slå vakt om varumärket och kvaliteten när man växer – särskilt viktigt vid franchising eller förvärv understryker Fredrik Josefsson. Här kommer äve kostnadskontroll in som en viktig framgångsfaktor för lönsam tillväxt.

– Att hålla kostnaderna i schack och säkerställa att alla enheter levererar enligt standard är en förutsättning för att tillväxten ska vara lönsam på lång sikt, säger Fredrik Josefsson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.