Länderna med mest och minst betald ledighet

H&R Var ska man bo för att få mest betald ledighet (tips: det är inte Sverige)? CV-kungen har svaret, efter att ha jämfört 197 länder.

Länderna med mest och minst betald ledighet
USA har hav och fina stränder men – nä, det är inte rätt ställe för den som vill få mycket betald semester. Foto: Adobe Stock

Vilket land har mest och minst generösa betalda ledighetsförmåner? För att ta reda på den saken granskade CV-kungen den årliga lagstadgade betalda semestern och betalda helgdagar i 197 länder, utifrån information från statliga webbplatser, OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling), Internationella arbetsorganisationen med mera. De rangordnade sedan länderna baserat på det kombinerade antalet lagstadgade betalda semesterdagar och betalda helgdagar per år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Med betald ledighet avses den lagstadgade minsta årliga ledighet som den enskilde kan boka. Med semesterdagar avses den sammanlagda summan av betalda semesterdagar och betalda helgdagar.

USA i botten

Undersökningen visar att ett av världens rikaste och mest utvecklade länder, USA, placerar sig i botten med noll dagar lagstadgad betald semester. Endast öländerna Nauru, Mikronesien och Kiribati saknar lagstadgad ledighet förutom USA.

I USA är betald ledighet upp till arbetsgivarens godtycke. Den genomsnittliga anställda får 14 dagar efter sitt första år på ett företag, men 15 procent av civilanställda får ingen betald ledighet alls, enligt OECD.

Iran i topp

Att Sverige är ett generöst land beträffande betald ledighet kan nog de flesta räkna ut. Men vilket är världens mest generösa samhälle? Undersökningen pekar något överraskande bort från Europa och i stället mot Afrika och Mellanöstern. Det visar sig att Iran har flest helgdagar i världen – 27 stycken – och även flest betalda semesterdagar totalt – hela 53 dagar.

Lilla San Marino kniper dock andraplatsen för betalda semesterdagar, med 46 stycken om året. Den lilla katolska staten är också i topp i Europa beträffande lediga helgdagar, hela 20 stycken.

Vill du veta mer om hur undersökningen gick till? Du hittar den här Länk till cv-kungens hemsida här

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.