Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hur leder man i ”tookiga” sammanhang?

Ledarskap & Styrning Det är svårt för både ledare och medarbetare att veta åt vilket håll man ska gå eftersom man ofta inte vet vart man är på väg. Så ser det ut i många processer och projekt - förutsättningar kan ändras från den ena dagen till den andra. Då gäller att kunna hänga med i svängarna utan att tappa farten och lusten.

Hur leder man i ”tookiga” sammanhang?
Först måste man förstå om verksamheten eller projektet faktiskt är tookigt. Foto: Adobe Stock

Av författarna till boken Tookig får läsarna praktiska verktyg för att leda grupper i sammanhang som är ”tookiga”, det vill säga tvetydiga, obekväma, omvälvande, komplexa, instabila och gåtfulla. Först måste man förstå om verksamheten eller projektet faktiskt är tookigt för att sedan använda rätt verktyg för att komma framåt och snabbt kunna byta riktning när det krävs.

De går också igenom hur individer och grupper fungerar i osäkerhet och hur man som ledare kan bidra på bästa sätt. Boken vänder sig till den som leder grupper och individer genom utbildningar, samverkans-, utvecklings- eller innovationsprocesser som präglas av hög osäkerhet.

En av författarna är Mariah ben Salem Dynehäll som är vd för Drivhuset Göteborg. Hon har i många år fört människor och grupper från idéer till hållbara affärsmodeller, tränat dem i värdeskapande processer och genomfört utvecklings- och innovationslabb i vitt skilda sammanhang.

Den andre författaren, Leif Denti, är universitetslektor vid Göteborgs universitet. Han disputerade 2013 med en avhandling som handlade om ledares roll för innovationsförmåga – Leadership and Innovation in R&D teams. Sedan dess har han forskat på förändring och innovation i både den privata och den offentliga sektorn.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.