Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Har du råd att inte bry dig om AI?

Media fångar vår uppmärksamhet med rubriker om Artificiell Intelligens, AI, som ibland är lite skrämmande. Som att AI kommer att ta över alla jobb i framtiden. Vår uppmärksamhet borde istället riktas på den utrullning av smarta lösningar som nu pågår för fullt. Smarta lösningar som möjliggörs av just AI.

Har du råd att inte bry dig om AI?
Åsa Degermark skriver krönikor i Vd-tidningen.

De flesta använder AI redan idag i sin vardag, utan sin vetskap. AI väljer ny musik till din spellista, bedömer din lackskada på bilen, föreslår kläder i din smak i webshopen, guidar dig i kundtjänstchatten eller föreslår bästa rutten för på din bilresa. Inom sjukvården tar man redan hjälp av AI för att göra bättre diagnoser, förbättra behandlingsmetoder och hitta nya botemedel.

Finansbranschen har utvecklat AI tjänster som hittar den bästa lånelösningen, ger investeringsråd eller gör prognoser som är mer träffsäkra än de som görs av människor. Sammanfattningsvis ser vi bättre lösningar erbjudas, nya ekosystem bildas och nya affärsmodeller ersätter de gamla. Exemplen är många och ekonomin tycks inte vara något problem. Riskkapitalisterna står i kö, speciellt till de AI-utvecklade lösningar som bidrar till en mer hållbar planet.

Under 2020 utmanades den digitala mognaden hos många företaget och medarbetare. Microsoft har vi tagit ett digitalt kliv på sex månader som normalt tar två år. Men känslan är att vi nu har en digital trötthet efter år av digitalisering och nu senast, ett år med distansarbete som har krävt vår digitala uppmärksamhet. Men vi kan inte tillåta oss att vila nu, för det är nu vi har chansen! Chansen att nyttja det stora digitala klivet och öppna upp vår nyfikenhet för AI och dess möjligheter.

Att använda AI kan inte bara hjälpa oss möta några av vår tids stora samhällsutmaningar, utan också utveckla vår välfärd och stärka svensk konkurrenskraft. Som företagare bör du ställa dig frågan hur ni kan nyttja er data till att bli en konkurrensfördel. Som medarbetare bör du ställa dig frågan hur du kan göra ditt arbete mer effektivt och mer intressant genom att arbeta tillsammans med AI. Vinnarna i framtiden kommer att bli de företag som har mest användbar data och lyckas använda sin data på rätt sätt. Mitt råd är att starta med ett AI-projekt i taget. Prova, testa och framför allt – lär er vad AI kan göra och inte göra.

Forskarkåren är sedan länge enig; AI kommer på sikt påverka mer än internet hittills har gjort. Det säger oss en hel del och den insikten borde få varenda företagsledare att stå på tårna och inkludera AI i sin framtidsvision för företaget.

Fakta

Åsa Degermark

Är ledarskapskonsult som stödjer ledare för att utvecklas och lyckas i den digitala världen. Hon har skrivit flera böcker om digital ledarskap.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.