Framtidens 10 mest attraktiva mjuka förmågor

HR & Arbetsmiljö En ny internationell undersökning visar att åtta av tio svenska företag som planerar att digitalisera mer till följd av pandemin uppger att antalet anställda kommer att öka eller förbli detsamma. I undersökningen presenteras också framtidens mest attraktiva mjuka förmågor.

Framtidens 10 mest attraktiva mjuka förmågor
Arbetsgivare efterfrågar mer av mjuka förmågor, exempelvis kommunikation och projektledning, som inte går att automatisera bort. Foto: Adobe Stock

– Trots att automatiseringen och digitaliseringen av arbetsmarknaden accelererade under pandemin finns det inga tecken på att det kommer att leda till färre jobb. I stället ser vi att arbetsgivare efterfrågar mer av mjuka förmågor, exempelvis kommunikation och projektledning, som inte går att automatisera bort, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige, som genomfört undersökningen Skills Revolution 2021.

Av de svenska arbetsgivare som påskyndar digitalisering och automatisering till följd av pandemin uppger åtta av tio, 82 procent, att antalet anställda i deras företag kommer att förbli detsamma eller öka.

Rapporten visar att mjuka färdigheter är mer uppskattade och eftertraktade av arbetsgivare än någonsin tidigare. Digitaliseringen leder även till att fler människor vill ha ett flexibelt arbetsliv och kunna blanda distans- och kontorsarbete.

– Vi ser att det blir ett större gap i efterfrågan på de som har rätt kompetens, och de som saknar den. Arbetsgivare som tar ett stort ansvar för kompetensutveckling av sina medarbetare kommer i allt högre grad att vara relevanta och attraktiva på framtidens arbetsmarknad, berättar Mikael Jansson.

Undersökningen visar även att återhämtningen av den globala arbetsmarknaden går snabbare för vissa yrkesgrupper. Framförallt är det yrken inom it och tech, projektledare, HR-personal och ingenjörer vars kompetenser är efterfrågade. Återhämtningen för fabriksarbetare, anställda inom kundservice och administratörer inom ekonomi, lön och redovisning förväntas påverkas mer av automatisering och digitalisering.

Topplista: Framtidens mest attraktiva mjuka förmågor

1. Kommunikativ

2. Prioriterande

3. Anpassningsbar

4. Initiativtagande

5. Integritetsfull

6. Analytisk

7. Relationsbyggande

8. Empatisk

9. Coachande

10. Resilient

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.