Framgången sitter i systematiken

Framgången sitter i systematiken
Anders Pauser, chefredaktör Vd-tidningen.

Hur når man de tuffa mål som satts upp? Hur får man strategin att bli verklighet? Det är frågor som varje vd funderar över och jobbar med. Men vad är det då som skiljer de framgångsrika från de något mindre framgångsrika?

Efter att nu det senaste året intervjuat ett antal framgångsrika vd:ar så är det helt klart en tydlig bild som framträder. Det är de som är beredda på att vara tillräckligt systematiska och nästan mekaniskt tråkiga när det gäller uppföljning som lyckas. För har man hela kedjan på plats och är extremt noggrann att genomföra det man förutsatt sig, då får man framdrift.

Med kedja menar jag att det finns en tydlig långsiktig vision från ägarna med upp till sjuårsperspektiv på plats, tydliga långsiktiga strategier från styrelsen med treårsfokus, en affärsplan med ett årligt fokus och ett antal mycket tydliga mål med handlingsplaner som följs upp extremt systematiskt. Att just ett mål är tydligt tidsatt, har någon ansvarig och alltid följs upp är extremt viktigt.

Sedan spelar företagskulturen också en viktig roll. Men just genom att vara extremt noga med ramverket och uppföljning skapar man både ett ansvarsmedvetande och indirekt en början till ett bra kulturbygge. Sedan krävs naturligtvis ett bra ledarskap som ser alla medarbetare.

När man lyssnar på de framgångsrika låter det ofta väldigt enklat. Men självklart är den svåra konsten som vd att få alla med på tåget, att delegera på rätt sätt och ändå följa upp smart så att man har koll på att det fungerar.

Vår ambition som tidning är att försöka berätta hur de som är framgångsrika gjort. Så i denna utgåva rekommenderar jag berättelsen om Umias målstyrning. De har från starten för åtta år sedan ökat till mer än 900 miljoner i omsättning.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.