Kinesiska underleverantörer kan ha hundratals företag som de levererar till, alla med egna etiska koder att följa. För de kinesiska bolagen är det svårt att förstå bakgrunden och bara för att de förbundit sig att följa koden betyder det inte att de gör det.
Det konstaterar Maira Babri i sin doktorsavhandling vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.
Hon har följt upp hur den etiska uppförandekoden omsätts i praktisk handling i ett av Sveriges största företag med verksamhet i många länder.
Tar lätt på kemikaliehantering
Problemen ligger i olika system, lagar och språksvårigheter.
De svenska utvärderarna måste förlita sig på kinesisk tolk och det förekommer att man hoppar över känsliga frågor som möjlighet till facklig anslutning, menar Maira Babri.
Kinesiska företag tar också lätt på exempelvis kemikaliehantering. De menar att så länge de följer kinesisk lag är det inget problem.
Slopa allmänna etiska koder
När utvärderingsresultat sammanställas kryssar mellanchefer på dotterbolag i en ja- eller nej-fråga om leverantören följer den etiska koden. Ett ja betyder att man har säkerställt leverantörsledet – när man i själva verket kan ha mycket lite inflytande över miljö och arbetares rättigheter i Kina.
– Mitt råd till multinationella företag som vill ta ansvar är att slopa de övergripande allmänna etiska koderna och istället satsa på att jobba målmedvetet med sociala frågor och miljöfrågor som rör branschens verksamhet och som har stor påverkan. Man bör inte ducka för att Kina har bristande lagstiftning om arbetsförhållanden och miljöpåverkan, säger Maira Babri.