Luttrad styrelseordförande kan hämma utveckling

Styrelsearbete Etablerade sanningar och lång erfarenhet av styrelsearbete, kan medverka till att en bolagsstyrelse bromsar både utveckling och innovation, visar forskning.

Luttrad styrelseordförande kan hämma utveckling
Högskolan i Halmstad

Att vara vara en aktiv och en innovationsdrivande styrelse är inte nödvändigtvis samma sak. Det slår innovationsforskaren Daniel Yar Hamidi fast i en avhandling. 

Daniel Yar Hamidis forskning visar att styrelser i små och medelstora företag i hög utsträckning präglas av styrelsens ordförande. Hans eller hennes kunskaper, erfarenhet, ledarskap och beteende spelar därför en avgörande roll för små och medelstora företags utveckling och innovationsgrad.

Oförmåga att tänka nytt

En av de mer uppseendeväckande slutsatserna  i avhandlingen, är att en styrelseordförande med lång erfarenhet av en viss bransch omedvetet kan motverka förnyelse och utveckling av ett bolags verksamhet.

– En aktiv styrelse kan faktiskt hindra utvecklingen. Det krävs helt andra ingredienser för att skapa en innovationsdrivande styrelse, utöver de grundläggande faktorerna för styrelsearbetet. En ordförande med lång branscherfarenhet är inte alltid benägen att ta till sig nytt. Därför är styrelsens sammansättning mycket viktig, men också att styrelsens ordförande tar vara på alla idéer som kommer upp, säger Daniel Yar Hamidi.

 

LÄS MER: Governance for Innovation – Board Leadership and Value Creation in Entrepreneurial Firms av Daniel Yar Hamidi. Hela avhandlingen finns att hämta som pdf här

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.