En dag med Stefan Hansen

En vd:s dag Hur ser Stefan Hansens dag ut som vd för Unga Klara? Följ honom från morgon till kväll.

En dag med Stefan Hansen
Stefan Hansen, 32 år, är vd för Unga Klara. Foto: Mats Bäcker.

Gör: Vd på Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga med egna scener inne på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och med verksamhet runt om i hela region Stockholm, Sverige och världen.
Därför trivs jag med jobbet: Unga Klara har ett av världens viktigaste och mest intressanta uppdrag! Vi ska spela om det allra viktigaste och göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Barn och unga har rätt till teater av högsta konstnärliga kvalitet, därför arbetar vi undersökande och forskande utifrån ett barnperspektiv. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver vi på Unga Klara vår verksamhet i ständig dialog med samhället och publiken i den konstnärliga processen.

07:00 Vaknar i ett iskallt sovrum, sover bäst i kyla. Stänger sovrumsfönstret, väger mig, kollar nattens nyheter. Funderar på en dröm jag hade i natt, den var så verklig, om vaccin och pandemins upplösning. Kokar kaffe och blir glad av doften, hämtar morgontidningarna. Läser ledarna och kultur- och ekonomidelarna och äter min havregrynsgröt och chiasylt till nyheten om det försenade vaccinationsprogrammet, förstår att min dröm inte kommer att besannas riktigt än. Flash om presskonferens, får läsa klart tidningarna senare.

08.10 Lyssnar på presskonferensen med ett flertal statsråd, kulturministern berättar att kultur för barn upp till 16 år bör fortgå trots pandemin. Vad innebär det här för vår verksamhet? Antecknar möjligheterna utifrån vår repertoar och samarbeten.

09.00 Veckomöte med administrativ och teknisk personal via videolänk, vi pratar om veckans repetitioner och distributionen av våra digitala föreställningar. Alla ser glada ut men det är såklart svårt att få en klar uppfattning på distans. Skådespelarna förbereder en musikworkshop, teatern är fylld av instrument och flera pianon. En känsla av lek och fantasi infinner sig.

10:15 Videomöte med vår projektledare Hakan i Turkiet, vi önskar varandra god fortsättning på det nya året och jag får en lägesrapport kring utvecklingen av pandemin i Istanbul. Drömmer mig bort till Beyoglu men hajar till igen när Hakan berättar om de tuffa förutsättningarna såväl ekonomiskt som publikmässigt för de turkiska kulturarbetarna. Tillsammans med teatrar i Turkiet, Kenya, Rwanda, Sydafrika, Tanzania, Uganda och USA driver Unga Klara ett omfattande mentorsskapsprojekt i dramatiskt skrivande för en ung publik. Tre etablerade svenska och sydafrikanska dramatiker är mentorer för 14 adepter på tre kontinenter, ett fantastiskt projekt som förenar konstnärer kring barnperspektivet och som visar att multilaterala relationer kan fortgå trots pandemin.

10:40 Kort avstämning med biståndsmyndigheten Sida för en diskussion om internationella uppdrag och MR-frågor. Blir inspirerad och uppfylld av möjligheterna.

11:00 Vi firar framgångar på kommunikations- och säljmötet, glada över att så många redan tittat på vår senaste digitala föreställning ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” som höll digital premiär förra veckan! Ett flertal redaktioner har skrivit om föreställningen och många skolor runt om i Sverige har visat intresse av att ta del av vårt paket som inkluderar visning av den digitala föreställningen, pedagogiskt material och eftersamtal via länk med ensemblen och pedagog. Varje gång som en publikkontakt möjliggörs via digitala verktyg lättar känslan av den hopplöshet som pandemin orsakat.

12:05 Joggar i snöblasket innan lunchen, glad över att halkrisken för tillfället är borta men oroar mig för mina blöta fötter, det är så kallt.

13:10 Steker en omelett och lyssnar på Unga Klaras grundare Suzanne Osten som pratar i P1 Kultur om presidentinstallationen som en teaterföreställning. Suzanne regisserar för oss den här våren och tidigare under dagen höll ensemblen en musikworkshop på scen. Till hösten blir det äntligen premiär på Gunilla Linn Perssons ”Buster Keaton på månen”!

13:45 Zoomar med samarbetspartners, budgetförhandlar en samproduktion. En recension publiceras på nätet om vår senaste digitala föreställning, ”… närvaron från skådespelarna lyser igenom skärmen. Jag sitter med stora ögon i dryga två timmar för att ta in handlingens känslosamma intensitet och många nivåer.” Påminns om konstens och berättelsens kraft och kommer överens med vår samarbetspart.

14:55 Ringer Kulturdepartementet för en dialog om publikrestriktioner, krisstöd och om… periodisk fasta? Vi småskrattar och lägger på, tacksamma över utrymmet för det mellanmänskliga i kristider.

15:30 Digitalt stormöte med cheferna från ett flertal scenkonst- och kulturinstitutioner om situationen vi befinner oss i: att vara eller inte vara med publik. Vilka är våra viktigaste gemensamma frågor att driva just nu? Vilket budskap behöver vi kommunicera till politiken och till vår omgivning?

17.15 Lägger mig på golvet och gör magövningar i femton minuter tillsammans med en krallig man på en skärm från London.

17:30 Läser klart dagstidningarna och somnar lagom till sportsidorna. Vaknar till efter att ha drömt igen om vaccinet.

18:20 Skriver klart underlag med våra resultat för 2020 till kommande styrelsemöte, konstaterar att pandemin till trots producerade Unga Klara sju produktioner och nådde över 65 000 personer i 253 föreställningar och publika programaktiviteter samt genom våra många digitala sändningar. Dagens sista kopp kaffe, lite mjölk.

19:45 Äter en soppa som jag lagade igår, den smakar bättre idag. Sms:ar Suzanne Osten att hon var lysande på radion tidigare idag, hon svarar med en smiley.

21:00 Tittar på Aktuellt och Kulturnyheterna, är sugen på godis men låter bli.

22.05 Går en lång kvällsrunda och lyssnar på USA-podden med stort intresse. Har nu på mig något bättre skor för det blöta underlaget.

23:12 Öppnar sovrumsfönstret, hör snön smälta ned längs husväggen. Drömmer om våren.

23.20 Blir upprymd efter att ha läst ett par sidor av ALMA-pristagaren Meg Rosoffs senaste men blir också oerhört sugen på att sova. Sovrummet är redan nedkylt, jag fryser något fruktansvärt. Somnar omedelbums.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.