En dag med David Sonnek

En vd:s dag Hur ser David Sonneks dag ut som vd för Industrifonden? Följ honom från morgon till kväll.

En dag med David Sonnek
David Sonnek, 59 år, är vd för Industrifonden.. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Gör: Vd för Industrifonden, en stiftelse som investerar i små, innovativa bolag inom teknologi och hälsa. Stiftelsen har ett kapital drygt sex miljarder och syftet är att skapa nya bolag som baseras på svensk forskning. På så sätt blir Sveriges näringsliv mer framtidssäkert och konkurrenskraftigt.

Därför trivs jag med jobbet: Jag har svårt att tänka mig något mer omväxlande. Vi träffar forskare och entreprenörer från massor av olika områden, smarta människor som brinner för sina idéer. Våra arbetsuppgifter spänner över allt från analys till intensiva förhandlingar. Vi får se ny, spännande teknik och möta olika affärskulturer. Varje dag känns som ny.

06:00 Karins väckarklocka ringer. Jag gör motstånd och drar mig 20 minuter för att köra igång systemet och hjärnan. Sedan länge är jag väl medveten om att det inte är någon idé att sköta annat än rena rutinuppgifter innan 10. Visst vore det härligt att tillhöra den supereffektiva så kallade ”sleepless elite” som sover fyra timmar om dygnet, ute och tränar vid femtiden och är kreativa jämt. Men jag är inte en av dessa. Jag behöver mycket sömn och är tacksam för varje gång som kreativiteten kommer och hälsar på.

06:30 Kollar om nattens epost innehöll något kritiskt – speciell dåliga nyheter har oskicket att komma på konstiga tider. Passar samtidigt på att städa bort skräppost. Att investera 20-30 minuter nu i att reda upp mailkorgen och planera gör resten av dagen så mycket lättare.

07:00 Lugn frukost med papperstidning. Kroppen börjar komma i balans. En liten promenad till tunnelbanan och jag är äntligen helt vaken. Eftersom jag går på i början av min linje in till stan får jag sittplats och kan sitta och läsa en liten stund.

09:00 Har jag hunnit gå runt bland kollegorna och kollat läget. Nu träffar vi ett spännande bolag. Jag och mina två medarbetare tittar på varandra och vi har svårt att dölja vår förtjusning. Grundarna har väldigt gedigna kunskaper inom sitt område och deras teknik löser ett viktigt problem. Vi känner alla att detta kan bli något.

12:00 Salladslunch och småprat med medarbetarna i vår entrélounge. En enormt viktig del av dagen. Hur mår alla, hur är stämningen? I ett så stressigt yrke som vårt måste jag vara observant.

13:00 En medarbetare kommer tillbaka från förmiddagens styrelsemöte med ett av portföljbolagen. Vi är stora ägare och måste vara med och ta ansvar för vidare finansiering. Samtidigt har vi redan stoppat in en hel del pengar. Nu ser siffrorna sämre ut igen och vi sitter länge på mitt rum och försöker bena ut alternativen.

14:30 Energin vill inte riktigt infinna sig, alternativen snurrar runt i huvudet. Advokatbyrån ringer och vill ha en underskrift. Budet behöver veta om jag är på plats. Jag erbjuder mig att gå dit i stället, behöver luft för att tänka klart.

15:30 Vår smarta och roliga PR-konsult vill ha synpunkter på vår nya hemsida. Spännande och annorlunda arbetsuppgift, jag blir entusiastisk och bubblar igång.

17:30 Det börjar bli lugnare på kontoret. Karin messar: ”Det är mycket idag och jag blir sen. Kan vi ta springandet i morgon kväll?” Vi försöker komma ut och springa intervaller eller backe ett par gånger i veckan i bästa fall kompletterat med ett lugnt långpass i helgen. Utan motion skulle jag inte orka. Men i kväll sitter jag en timme till och jobbar mig igen mailkorgen.

19:30 Te och mackor blir middag. Något på TV? Vi har inte riktigt hängt med i årets Mästerkockarna så det får bli några jobbmail till. Läser igenom ett investeringsunderlag inför mötet i morgon. Snyggt, jag blir imponerad av analysen. Dessutom blir jag glad av den goda svenskan. Sen får det vara nog, jag vill helst inte jobba efter 21. Har lärt mig av erfarenhet att sömnen blir lidande.

21:00 Småplock med disk och tvätt, allt det som måste till för att vardagen ska fungera. Ett sätt att varva ner och hålla undan skräphögar och annat.

22:15 Kryper i säng med en trave böcker. Fortsätter med historieboken från tunnelbanan i morse.

23:00 lägger jag boken ifrån mig och somnar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.