Elon Musk: ”Distansarbete är en fråga om moral”

Distansarbete Är distansarbete en fråga om moral? Ja, säger Elon Musk i en aktuell intervju. Nej, svarar Job van der Voort som är vd för distansvänliga Remote.com.

Elon Musk: ”Distansarbete är en fråga om moral”
Om inte alla kan jobba på distans är det omoraliskt om några får, anser Elon Musk. Foto: Stock Adobe

I en uppmärksammad intervju på nyhetskanalen CNBC den 17 maj förklarar Tesla-vd:n Elon Musk sin aversion mot distansarbete. Det är känt sedan tidigare att han tvingade tillbaka alla sina anställda, oavsett arbetsuppgifter, så fort det amerikanska regelverket runt covid-pandemin tillät det. När han köpte Twitter häromåret infördes samma policy där.

Till CNBC förklarade han nu att en orsak är hans starka övertygelse om att människor är mer produktiva när de är fysiskt närvarande på arbetsplatsen – men det är inte det enda skälet. Han betraktar även distansarbetets vara eller icke vara som en moralisk fråga. Musk kallade människorna som vill utföra sitt arbete hemifrån som ”laptop-klassen som lever i la la-land” och menade att det är omoraliskt att kräva att få arbeta på distans när inte alla kan det.

– De som reparerar din bil, lagar maten som du får levererad till ditt hem, bygger och renoverar ditt hus – alla de som gör sådant som andra människor konsumerar. Ska de ska tvingas åka till jobbet men inte du?! Det verkar inte moraliskt riktigt, förklarade Musk för nyhetsankaret David Faber.

Elon Musk. Foto: Debbie Rowe/Creative Commons

Distansarbete skapar möjligheter

Resonemanget avfärdas dock helt av Job van der Voort. Han är vd och delägare i det snabbt växande personalföretaget Remote.com, som finns i 65 länder och hade distansarbete som affärsidé redan vid grundandet, före pandemin.

– Även om det stämmer att det inte går att arbeta hemifrån inom alla yrken, så kan det också sägas att det är en moralisk fråga för arbetsgivare att tvinga människor att bo i dyra städer och pendla långt för att arbeta på ett kontor när samma arbete skulle kunna göras lika bra, eller bättre, hemifrån, säger Job van der Voort och fortsätter:

– Talang finns överallt, men möjligheter gör det inte. Distansarbete öppnar möjligheter för betydligt fler människor att kunna arbeta hårt med inspirerande och viktiga uppgifter.

Diskussionen fortsätter

Han menar att påståendet att distansarbete är en moralisk fråga är en antydan om att personer som jobbar hemifrån inte arbetar lika hårt som de som är på plats.

Job van der Vort. Foto: Remote.com

– I slutändan så handlar det om att den som vill göra ett väl utfört och viktigt arbete ofta måste arbeta riktigt, riktigt hårt – om detta görs hemma eller inte är irrelevant, säger Job van der Voort.

Diskussionen om distansarbete är med andra ord livaktigare än någonsin, även i globala företag. Musk förtydligade dock i CNBC-intervjun att han inte kräver att människor är på jobbet på regelrätt kontorstid måndag till fredag. Bara hans anställda investerar totalt 40 arbetstimmar i veckan på kontoret är han nöjd.

– Det måste inte vara måndag till fredag, du kan jobba måndag till torsdag om du vill. Jag jobbar sju dagar i veckan men jag förväntar mig inte att andra gör det, kommenterade Elon Musk och tillade, som svar på Fabers fråga, att han sover sex timmar per dygn och tar två till tre dagars semester om året.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.