Elbolagen riskerar att hamna på efterkälken

Affärerna Elbolagen riskerar att hamna på efterkälken när energi blivit en prioriterad fråga för konsumenterna. Mindre än en tredjedel av svenskarna, 27 procent, känner att de förstår fakturorna och endast 21 procent känner förtroende för sin leverantör.

Elbolagen riskerar att hamna på efterkälken
Av alla hushållens fakturor rankas elfakturor som svårast att förstå. Foto: Adobe Stock

Samtidigt är intresset för nya tjänster och produkter rekordhögt, där hela 50 procent av svenskarna har eller funderar på att köpa solceller och 41 procent har eller funderar på att skaffa batterilagring inom de närmsta tre åren, visar en stor global undersökning där mer än 2000 svenska elkonsumenter tillfrågats.

Det förändrade energilandskapet har drivit på ett flertal viktiga utvecklingar bland svenska elkonsumenter som påverkar framtiden för elbolagen. Detta visar Energy Consumer Survey, en global undersökning från rådgivnings- och revisionsföretaget EY, bland 38 000 energikonsumenter i 18 länder varav 2000 respondenter i Sverige.

– Vår undersökning visar att passiva elkonsumenter tillhör det förflutna. Vi ser att fler svenskar tar framtiden i egna händer genom att försöka förstå sin konsumtion och ta en alltmer aktiv roll i sin förbrukning, bland annat genom lösningar som solpaneler eller batterier, vilket ställer högre krav på elbolagen, säger Christian Grauers, ansvarig rådgivare inom energi, EY Sverige.

Läs mer: Mälarenergi mötte prischocken med kunddriven utveckling

Prisökningar, osäkerhet och svävningar på marknaden har påverkat konsumenternas förtroende där endast 21 procent känner en tillit för sin elleverantör. Men i stället för att bromsa omställningstakten har detta skapat ett rekordstort intresse bland konsumenter för ren energi och nya lösningar som solceller på hustak och elbilar. I Sverige uppger mer än hälften att de köpt (11 procent) eller funderar på att köpa (41 procent) en elbil. Hälften (50 procent) har även köpt, eller funderar på att köpa, solpaneler och 41 procent överväger, eller har redan köpt, batterilagring.

Undersökningen visar också en ökning av omnisumenter – personer eller företag som ingår i ett dynamiskt energiekosystem med olika platser, lösningar och leverantörer.  Nästan en tredjedel (26 procent) föredrar att använda sig av flera leverantörer av energilösningar än en enskild leverantör. När det gäller nya lösningar och tjänster anger dock över hälften att deras elleverantör inte var involverad i deras köp av nya energiprodukter och tjänster (59 procent).

Av alla hushållens fakturor rankas elfakturor som svårast att förstå. Endast 27 procent av konsumenterna tycker att det är enkelt att förstå och betala elfakturor och nästan alla (88 procent) efterfrågar nya digitala funktioner, bland annat möjligheten att kunna analysera sin elförbrukning. Nästan två tredjedelar (64%) är hellre intresserade av någon slags digital metaverse upplevelse för att kunna få kunskap om sin energiförbrukning, i stället för att kontakta kundservice.

– Konsumenternas behov av information ger energiföretag en ny möjlighet. Både de som försöker skynda på sin energiomställning och så kallade omnisumenter förväntar sig ett ökat stöd av sina energileverantörer, som måste utvecklas. Deras förmåga att hjälpa konsumenterna framåt under det närmsta året kommer vara avgörande för antingen driva på eller försena energiomställningen, men också påverka deras egen framtid, berättar Christian Grauers.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.