Efterfrågan på rekryterare skjuter i höjden i Sverige

HR & Arbetsmiljö Enligt data från Linkedin ökar efterfrågan på rekryterare i Sverige markant. I juni 2021 var det fyra gånger fler rekryteringstjänster som lades upp på LinkedIn jämfört med juni 2020, och nästan dubbelt så många jämfört med genomsnittet från 2019. Efterfrågan på rekryterare ökar även runtom i Europa. I Storbritannien var efterfrågan nio gånger högre än förra året och i Italien åtta gånger högre.

Efterfrågan på rekryterare skjuter i höjden i Sverige
Rekryterare spelar en avgörande roll för att få människor ut på arbetsmarknaden och hålla ekonomin i rörelse. Foto: Adobe Stock

Globalt sett minskade efterfrågan på rekryterare kraftigt från februari till april 2020 när den första vågen av pandemin slog till. Men när världens ekonomier började öppna upp igen ökade antalet arbetstillfällen inom rekrytering i och med att företag ville anställa mer personal, och i januari 2021 översteg Sverige nivåerna som arbetsmarknaden låg på innan pandemin.

Personer som bytt karriärväg och börjat jobba med rekrytering i Sverige kommer främst från roller inom försäljning, HR och projektledning. När man letar efter nytt jobb idag bryr sig rekryterare globalt sett mycket om anställningstrygghet och företagets samhällsnytta. Balans mellan arbete och privatliv, ersättning och företagskultur är och har varit några av de viktigaste faktorerna när rekryterare överväger nya arbetsmöjligheter. LinkedIn har även kunnat identifiera ett skifte kring dessa preferenser under det senaste året. Anställningstrygghet ökade med 21 procent som en prioritet när rekryterare överväger en ny tjänst följt av företagets samhällsnytta som ökade med 19 procent.

– Rekryterare spelar en avgörande roll för att få människor ut på arbetsmarknaden och hålla ekonomin i rörelse. Det är positivt att se att efterfrågan på roller inom rekrytering ökar – en trend som vi ser runt om i världen – och att efterfrågan nu har överstigit de nivåer som var före pandemin. Efter ett särskilt tufft år är det kanske inte förvånande att anställningstrygghet står högt på prioriteringslistan när man överväger nya roller. Med en växande efterfrågan på rekryterare på marknaden kommer det att finnas många möjligheter för karriärtillväxt, kompetensutveckling och förbättring, säger Adam Hawkins, Head of Search and Staffing EMEA på LinkedIn.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.