De är rikast i världen

Affärerna Det är amerikanskt, tech-tätt och väldigt osvenskt i toppen av Forbes lista över världens rikaste. Men egentligen är topparna på listan inte typiska ens för USA, visar en studie.

De är rikast i världen
Ägaren till ett lyxkonglomerat inrättar sig i toppen över världens rikaste. Foto: Adobe Stock

Forbes årliga lista över världens rikaste personer placerar sig som vanligt ganska långt från Sverige. På den här festen dominerar USA, minglandes med någon enstaka indier, spanjor eller mexikan. Förstaplatsen har dock övertagits av en fransman, ägaren till lyxproduktkonglomeratet LVMH, Bernard Arnault med familj. Förutom lyxkonsumtion är det bilar, tech och finans som gäller, och förstås Jeff Bezos e-handelsimperium Amazon.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Man måste scrolla ända ner till plats 97 på listan för att hitta en svensk: Stefan Persson, ägare till H&M, som är god för 17,3 miljarder amerikanska dollar. Efter honom får man fortsätta ända ner till plats 168 där finansmannen Melker Schörling med familj huserar med 10,6 miljarder dollar på kontot.

Axel Johnson-sfärens Antonia Ax:son Johnson med familj kvalar in på plats 200 med sina 9,6 miljarder dollar. Och inte så långt efter kommer syskonen Finn, Jörn och Kirsten Rausing från den berömda Tetrapak-familjen, var och en av dem med en privat förmögenhet på drygt 9 miljarder dollar.

Regionalt och vardagligt

Det är å andra sidan värt att notera att de flesta privatförmögenheter inte ligger på den här nivån, ens i USA. Och större delen av de rikaste amerikanerna har dessutom inte byggt sina förmögenheter på vare sig tech eller global e-handel. En uppmärksammad studie vid Berkeley-universitetet 2019, ”Capitalists in the twenty-first century”, analyserade data om de personer som återfinns i den översta 0,1 procenten av USA:s rikaste. Den visar att den typiska ”rika amerikanen” för det mesta äger ett regionalt förankrat företag, oftast i någon ”vardaglig” nisch – det kan till exempel vara en dryckesdistributör, en stor advokatbyrå eller en bilförsäljningsfirma.

Det är inte heller några miljardomsättningar det är fråga om, ens i det här toppskiktet. Företagen som ägs av den rikaste 0,1 procenten omsätter i snitt 20 miljoner dollar och har runt 100 anställda.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.