Att tala om elefanten i rummet

Ledare nr 3 2024 Att vara familjeföretagare innebär ofta att vara både ägare och vd – och inte sällan är man även förälder till de som ska leda företaget vidare i framtiden. Det kan vara känsligt läge – men rådet från alla experter är entydigt: Prata om det!

Att tala om elefanten i rummet
Foto: Peter Knutson

Nyligen åt jag lunch med en samarbetspartner till VD-tidningen. Samtalet gled in på vårt kommande temanummer om generationsskiften, och lunchsällskapet berättade om en bekant som hade stått i startgroparna för att ta över familjeföretaget. Det havererade eftersom pappan inte lyckades släppa taget om sin verksamhet i praktiken. Jag undrade om inte den här personen skulle vilja berätta om sina erfarenheter i tidningen, det kanske skulle kunna hjälpa andra? Svaret blev ett bestämt nej. ”Det är alldeles för känsligt. Pappan lever fortfarande.”

Det här är ingen isolerad företeelse. Att lämna över ansvaret för ens livsverk är en svår och känslosam process för många ägare. Ännu känsligare kan det bli om skiftet ska ske inom familjen. I Sverige har vi över 100 000 företag där ägarna är 55 år eller äldre, och många av dessa är familjeföretag. Statistik från arbetsgivarorganisationen Sinf visar att många ägarfamiljer tassar runt den förestående generationsväxlingen år efter år, utan att komma till skott.

Vi har intervjuat ett flertal personer som endera har personlig erfarenhet eller professionell kompetens – eller både och – när det kommer till generationsskifte. Alla har samma budskap: Prata om det! Prata mycket, ta gärna in externa rådgivare som kan medla, och kom ihåg att dialogen sällan börjar för tidigt – men ofta för sent. För att citera Sinf:s vd Sanna Arnfjorden Wadström som porträtteras i detta nummer: ”Man måste prata om elefanten i rummet”.

En annan person med erfarenhet av generationsskifte är Malin Söderson som tog över Iskad efter sin pappa. Hon tvekar inför tanken på att lämna vidare till sina barn. Orsak: Det är så fruktansvärt mycket jobb. Timlönen motsvarar långt ifrån vad folk tror att en vd har.

Vad tror du att en vd tjänar? Tycker du själv att du tjänar rimligt mycket? Bläddra till sidan 68 och läs vår grundliga genomgång av den svenska vd-lönen!

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.