Att möta framtiden

Krönika Senast jag var i Undersåker var det 21 minusgrader. En brasa brann vid ingången till Charkuterifabriken.

Att möta framtiden
Malcolm Wiberg är partner på advokatbyrån Westerberg och krönikör i Vd-tidningen.

Jag ställde mig sist i kön, så nära brasan som möjligt. Efter tio minuter hade bara ett sällskap släppts in. Det var nu sju före mig. Jag frös och flyttade mig närmare brasan. Tyvärr utan framgång. Det var helt enkelt för kallt. Jag gav upp. Det blev inga charkuterier denna gång.

Nu är jag tillbaka. Det är april. Himlen är blå och våren står för dörren. Efter en stund släpps jag in i butiken, och fyller min påse med underbara korvar, skinkor och andra charkuterier. Men hur kommer det sig egentligen funderar jag att det finns en magisk charkuterifabrik i en oansenlig by några mil utanför Åre? Svaret är enkelt om än vägen dit är slingrig.

I slutet av nionde klass fick Magnus Nilsson en uppgift av sin fröken – ”Skriv ett brev till dig själv och berätta vad du gör om tio år!” Många år senare hittade Magnus brevet. Ett brev som handlade om att han skulle starta och driva en av världens bästa restauranger. Steg för steg beskrev han hur han skulle nå sitt mål. Resten är så kallad historia. 2008 öppnade Restaurang Fäviken utanför Åre. Innan den stängdes 2019 hade Fäviken fått 2 stjärnor i Guide Michelin, ett eget avsnitt i Netflix serien Chefs table, lockat matintresserade från hela världen att ta sig till den lilla gården utanför Åre för att uppleva exceptionell gastronomi på lokala råvaror från ett kargt och kallt klimat, och förstås, placerat sig som en av världens bästa restauranger.

Med sitt brev anslöt sig Magnus till den exklusiv skara som har skriftliga mål. En studie från Harvard visade att endast tre procent av studenterna hade skriftliga mål. Tio år efter studien tjänade dessa tre procent tio gånger så mycket som resterande 97 procent gjorde tillsammans. Andra undersökningar har kommit till motsvarande resultat.

Som Harvards undersökning skvallrar om ökar sannolikheten dramatiskt för att de som har skriftliga mål, också når dem. Förr hävdades det den sannolikheten ökade med upp till 10 gånger. Idag, i en värld av snabba förändringar, sägs den siffran vara 20 gånger.

Jag känner inte Magnus, men jag har fått uppleva min största matupplevelse på Fäviken. Kanske tack vara en niondeklassare som hade förmågan att formulera skriftliga mål.

Magnus har nu lämnat Fäviken och Åre. Men hans legacy finns kvar. Bland annat i form av en magisk charkuterifabrik i Undersåker som han öppnade 2013. Hans dröm om Fäviken blev inte bara hans väg till framgång, utan gav också andra människor möjlighet att växa mot sina mål.

Förr behövde man en plan för att misslyckas, i dag behöver vi en plan för att lyckas. En plan med mål. Så gör som Magnus. Formulera mål – skriftligt. Då tävlar du i samma division som 3 procent av befolkningen och sannolikheten att du lyckas ökar med upp till 20 gånger.

P1 10/8 2015 ”Sommar med Magnus Nilsson”

Fakta

Malcolm Wiberg

Är advokat och vd för Westerberg & Partners Advokatbyrå. Tidigare var han ordförande och vd för Advokatfirman Lindahl i Stockholm. Han är författare till ”Medvetet Ledarskap – Att förändra en företagskultur”.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.